9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Nije izglasan dnevni red o smjeni Vlade RS

BANJALUKA – Dnevni red o izglasavanju nepovjerenja Vladi RS na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, na prijedlog opozicionih stranaka nije usvojen.

Protiv usvajanja dnevnog reda glasalo je 41 narodnih poslanika, dok je za usvajanje bilo njih 30, a 4 je uzdržano.

U obrazloženju prijedloga, koji je opozicija u skupštinsku proceduru uputila sredinom maja, navodi se da je Vlada najodgovornija za brojne probleme u Republici Srpskoj koji postaju ozbiljniji i prijete da potpuno ugroze osnovne ustavne funkcije Republike.

„Narodni poslanici smatraju da je svojim činjenjem, kao i nečinjenjem, lošim ili nesvrsishodnim potezima i reakcijama, odsustvom vizije i neposjedovanjem konkretnog i koherentnog plana realizacije ključnih ustavnih prava i obaveza Republike, a koje jesu u nadležnosti Vlade, sama Vlada direktno kompromitovala elementarno funkcionisanje Republike“, dodaje se u obrazloženju.

Na oko 200 strana ovog dokumenta, navodi se i to da je nekompetentnost, a u mnogim aspektima i indolentnost Vlade, rezultirala činjenicom da su fiskalni i parafiskalni nameti paralizovali privredu, da su javna preduzeća i ustanove među najnesolventnijim platišama i dužnicima poreza i doprinosa, te da sistem funkcioniše isključivo na osnovu permanentnog zaduživanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se