15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mogerini: SAD gube liderstvo, Evropa bi mogla da ih zameni

FIRENCA – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini kritikovala je „nepredvidivu“ spoljnu politiku američkog predsjednika Donalda Trampa i kazala da je EU postala najvažniji međunarodni partner Rusiji, Indiji i Kini.

Odgovarajući na pitanje da li je Trampova „nepredvidivost“ njemu dala prednost u odnosu na sjevernokorejsku „nestabilnost“, ona je kazala da ponekad morate da se „igrate“ nepredvidljivošću, prenosi „Raša tudej“.

„Ponekad možete da se igrate nepredvidljivošću i predvidljivošću koje može biti iznenađenje, ali se ponekad i uplašite. A ponekad je suviše kasno da se to popravi. Evropa se ne igra na takav način“, rekla je Mogerini.

Govoreći o američkom bombardovanju sirijske vazdušne baze u martu kao i nagomilavanje američkih snaga blizu sjevernokorejske obale, italijanski diplomata je kazala da EU traži više fleksibilan pristup.

„Jedna stvar koju prihvata EU nije obavezno prihvatljiva i za naše partnere u NATO ili SAD. Mi odlično znamo da nijedna bezbjednosna prijetnja na svijetu ne može da se riješi samo vojnim pristupom“, rekla je Mogerini.

Prema njenim riječima, ona je tokom nedavne posjete Pekingu, Nju Delhiju i Moskvi bila iznenađena što sve tri zemlje žele „jaku EU“ i bliže veze, ne samo ekomnomske i trgovinske, već i bezbjednosne, humanitarne, spoljnopolitičke i u vezi sa klimatskim promjenama.

„Ljudi žele da rade sa EU ne zatoo što nas uvijek vole, već i zbog geopolitičke dinamike, predvidljivosti, pouzdanosti“, rekla je Mogerini i dodala da bi Evropa mogla da zauzme prostor „ispražnjen“ od strane Vašingtona, koji je započeo „trnovit odnos“ sa Briselom po pitanju trgovine, finansiranja NATO i imigracije.

Prema njenim riječima, u tome je šansa za Evropljane i EU da se pozicionira kao partner svim sagovornicima na svijetu i da se bavi svim velikim problemima gdje Vašington gubi liderstvo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se