8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Mandić i novinari Elte oslobođeni po svim tačkama optužnice

SARAJEVO – Sud BiH danas je donio oslobađajuću presudu po svih pet tačaka optužnice predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije „Elta“, koji su bili optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Na ročištu održanom 17. maja, tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Tužilaštva BiH Izet Odobašić zatražio je da Sud izrekne uslovnu kaznu, što je obrazložio kao opomenu da se ovakva djela više ne ponavljaju. Za pravno lice „Stijena“ iz Ljubinja, čija poslovna jedinica djeluje u okviru „Elte“, tužilac je predložio novčanu kaznu u iznosu ne manjem od 50.000 KM. Odobašić je smatrao da je Tužilaštvo dokazalo da je Milan Mandić počinio krivično djelo za koje su ga teretili, odnosno da su Mandićevim govorom u emisiji „U sred srijede“ na Televiziji „Elta“ „žrtve viktimizovane, a zločin umanjen i negiran“.

Mandićev branilac Dragiša Jokić i branilac novinara „Elte“ Vlado Adamović zatražili su oslobađajuću presudu, ističući da je optužnica nepotpuna, kontradiktorna i da sama po sebi, ima diskriminatorske elemente. „U optužnici nema objašnjenja međunacionalnih odnosa između etničkih grupa u BiH, a to je Tužilaštvo trebalo uvesti u činjenični supstrat optužnice, kako bi Sud mogao utvrditi šta je bio umišljaj optuženog“, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, Mandićeva izjava nema nijedan element govora mržnje, čak ni prema definiciji Savjeta Evrope, a Tužilaštvo nije kod njega dokazalo postojanje predrasuda prema drugim narodima. Jokić je naveo da je odbrana predočila dokaze da su i nad Srbima 1992. i 1993. godine počinjeni ratni zločini u Skelanima, Kravicama i Potočarima, te istakao da Milan Mandić ništa nije izmislio i da je njegovo legitimno pravo da iznese mišljenje o događaju.

Adamović smatra da Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz da u BiH postoje nacionalna mržnja i netrpeljivost. Prema njegovim riječima, Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su optuženi novinari prekršili novinarski kodeks, jer bi u suprotnom reagovala Regulatorna agencija za komunikacije. Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara „Elta“ televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje „Majke Srebrenice“, između ostalog, rekao da će „njihove govore stići Božija pravda“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se