18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako da ubrzate metabolizam bez obzira na godine

Kako starimo, naš metabolizam počinje da se usporava, zbog čega mršavljenje i sagorijevanje unesenih kalorija postaje sve teže.

Međutim, postoje načini da ga ubrzamo i pripremimo za sagorijevanje masnih naslaga, bez obzira na godine.

Predstavljamo vam neke od načina:

Vježbajte prije doručka

Ako trenirate prije doručka, lakše ćete se razbuditi, ali i podstaći metabolizam. To je optimalan način sagorijevanja masnoća, budući da je tokom noći vaš organizam bio u stanju gladovanja.

Dovoljno je i da prošetate pola sata, prije nego što pojedete prvi obrok.

Doručkujte kad ste gladni

Mnogi misle da je najbolje doručkovati odmah po buđenju, ali svako treba da sluša svoj organizam. Studije su pokazale da odlaganjem doručka možete pozitivno uticati na mnoge gene koji regulišu naš metabolizam.

Јedite povrće za doručak

U zavisnosti od toga šta ćete odabrati da jedete, zavisi i nivo šećera u vašoj krvi, kao i sposobnost sagorijevanja kalorija i naredni izbori obroka.

Salata sa nekom namirnicom bogatom proteinima daleko je bolji izbor od peciva, odnosno rafinisanih ugljenih hidrata, koji samo stvaraju nagli skok, a zatim i pad nivoa šećera u krvi.

Јedite jaja, slaninu, mlade sireve i slične namirnice uz špinat ili drugo listnato i sezonsko povrće uz dodatak zdravih masnoća, poput maslinovog ulja.

Pravite razmake od pet sati između obroka

Pet sati se mnogima čini kao vječnost između dva obroka, ali to je jedini način da vaše tijelo sagori masnoće, prije nego što unesete još hrane.

Ako stalno nešto grickate, vaše tijelo će sagorijevati ono što unosite, umjesto da se „posveti“ trošenju masnih naslaga.

Neka vam večera bude najmanji obrok

Najviše hrane potrebno vam je tokom dana, kada ste aktivni. Uveče, kada se organizam polako priprema za tonjenje u san, treba da smanjite obroke i iskoriste priliku da odmorite sistem organa za varenje.

Odaberite kvalitetne proteine poput nemasnih mesa i ribe, kao i zdravih masnoća i povrća. Izbjegavajte prejedanje kom su mnogi skloni poslije napornog radnog dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se