15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja lokalne samouprave

ZVORNIK – U organizaciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske  danas je u Zvorniku održana Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja lokalne samouprave za period od 2017-2021. godine.

Milanka Šopin, pomoćnik ministra uprave u Vladi Republike Srpske, rekla je da ova strategija koju je u Narodna Skupština Republike Srpske u formi nacrta razmatrala na 18. sjednici, nije prvi strateški razvojni dokument koji tretira sistem lokalne samouprave, obzirom da je prethodna važila od 2009. godine do 2015. godine.

– Ovaj strateški dokument donosimo u novom ambijentu koji daju Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave. Želimo da se Narodna skupština kroz nju opredijeli o pravcima daljeg razvoja lokalne samouprave i šta su to strateški prioriteti. I dalje insistiramo na efikasnoj lokalnoj samoupravi koja prije svega doprinosi uravnoteženom razvoju Republike Srpske. Ono što se zagovara kroz strateške ciljeve jeste reforma sistema lokalne samouprave što podrazumijeva uvođenje višetipskog koncepta lokalne samouprave po kome sve opštine i gradovi ne bi imali identične nadležnosti u Republici Srpskoj. Mi smo od 2012. godine jednom broju jedinica lokalne samouprave dali status grada i Zvornik je najmlađi grad u Republici Srpskoj. Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi gradovi su dobili neke nove nadležnosti kao što su poslovi samostalnog pravnog zastupanja i poslovi naplate, kontrole naplate i prinudne naplate prihoda koji su izvorni prihodi budžeta grada. Želimo da nastavimo taj trend u smislu da sve jedinice lokalne samouprave nemaju identične nadležnosti, da napravimo razliku između onih koje su svojim kapacitetima i stepenom razvoja sposobne da preuzmu određenu vodeću ulogu u smislu razvoja i da za one koje nemaju vlastite kapacitetet obavljaju i neke nadležnosti. Želimo da opštine i gradovi postanu mjesta koja su prepoznatljiva po svojoj konkurentnosti i otvorena za investitore. Želimo takođe da uspostavimo i optimalnu teritorijalnu organizaciju, da podstaknemo razvoj nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave kroz nove oblike finansijske i nefinansisjske podrške. Svakako, i mjesne zajednice zadržavaju jedan od fokusa u novom strateškom dokumentu tako da želimo da ih oživimo kroz neke nove modalitete – rekla je Šopin.

Današnja rasprava organizovana je za zaposlene u opštinskim i gradskim upravama i sve zainteresovane građene Zvornika i opština koje gravitiraju našem gradu.

Do sada su javne rasprave održane u Trebinju i Istočnom Sarajevu, sljedeća je u Bijeljini, te Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

– Biće završene 26. juna, ali ćemo i dalje biti dostupni javnosti u smislu svih prijedloga i sugestija. Nakon toga slijedi utvrđivanje Prijedloga Strategije i upućivanje u skupštinsku proceduru – istakla je Šopin.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se