5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Hamza Libidi otišao kod očuha u Siriju

BANJALUKA – Hamza Labidi /18/ iz Zavidovića, za kojim je Interpol raspisao potjernicu, nalazi se u Siriji kod očuha Emira Ališića /47/, koji je tamo otišao 2013. godine, piše „Glas Srpske“.

Ališić je jedno vrijeme prije odlaska u Siriju bio nastanjen u selu Ošve kod Maglaja, a u sirijski džihad otišao je 1. avgusta 2013. godine preko Sarajeva i Istanbula.

Izvor „Glasa“ naveo je da se Ališić u septembru 2013. godine vratio u BiH, te se istom rutom vratio u Siriju 13. decembra te godine i tada je poveo i suprugu i devetoro djece Amira DŽinića, koji je u avgustu sa njim otputovao u Siriju.

U Siriji su od 13. juna 2014. godine i Ališićeva šerijatski vjenčana supruga Sadžida Buljubašić /45/ i njihovo četovoro maloljetne djece i Hamza Labidi, koji je sin Buljubašićeve iz prethodnog braka.

Buljubašićeva je, osim sa njegovog oca, Tunišanina Ridhu Labidija, koji je bio pripadnik odreda „El mudžahedin“, bila udata i za vehabijskog vođu Jusufa Barčića, koji je poginuo prije nekoliko godina, piše „Glas“.

Pravosuđe BiH traži Hamzu Labidija zbog krivičnog djela formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili policijskim formacijama.

Njegov otac spominje se u krivičnom postupku koji Sud BiH vodi protiv komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se