18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: „Dobrovoljačka ulica“ nesumnjiv ratni zločin

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obilježavati 25 godina od stradanja Srba i vojnika ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

Dodik je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima. To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali?

To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Јa sam odavno uvjeren da od BiH nema ništa kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje“, istakao je Dodik i naveo da bi bilo potrebno da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo vidjeti. On je naglasio da će Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gdje može.

Naveo da je slučaj „Dobrovoljačka ulica“ nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika ЈNA Sarajeva nije bio poštovan.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se