23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Čubrilović: Poražavajuće što porodice ubijenih vojnika ne mogu u Dobrovoljačku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je poražavajuće i obeshrabrujuće što, nakon 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i 22 godine od završetka rata, porodice žrtava i predstavnici institucija Srpske i boračkih udruženja, zbog bezbjednosnih razloga, nisu mogli da odu na mjesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

„Vojnici koji su se mirno povlačili nisu nikome bili ništa krivi. Ne smijemo dozvoliti da ovaj zločin padne u zaborav“, poručio je Čubrilović.

On je napomenuo da se radi mira, stabilnosti i bolje budućnosti zemlje mora utvrditi ko je naredio, a ko izvršio ovaj zločin, te da svi ti ljudi treba da budu izvedeni pred lice pravde, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

„Tužna je činjenica da ni nakon 25 godina od ovog zločina nema sudskih procesa protiv odgovornih za kukavičku likvidaciju vojnika u povlačenju, iako nema sumnje da je to organizovan, planiran i osmišljen zločin“, rekao je Čubrilović.

On je još jednom pozvao nadležne pravosudne institucije BiH da konačno procesuiraju odgovorne za ubistva nedužnih vojnika.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Zločin paravojnih muslimanskih naoružanih formacija nad pripadnicima ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, jedan je od prvih i najkrvavijih zločina nad Srbima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu čije rane i danas bole jer porodice žrtava nikada nisu dobile pravnu satisfakciju, a federalne vlasti nikada nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče nevinim žrtvama na mjestu zločina.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova donio je odluku da obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine bude organizovano 3. maja, na dan stradanja pripadnika ЈNA, samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se