15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Bespravni objekti čekaju novu šansu

BANJALUKA, PRIJEDOR – Iako je veliki broj vlasnika bespravno izrađenih objekata do isteka roka, krajem prošle godine, predao zahtjev za proces legalizacije, ostalo je još mnogo nelegalnih objekata i njihovu sudbinu odlučiće donošenje novog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenje.

Građani su do kraja prošle godine mogli da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata po nižim cijenama, a oni koji to nisu učinili, čekaju da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS saopšti da li će rok biti produžen, iako se ranije tvrdilo da neće.

„Planom rada Narodne skupštine predviđeno je donošenje novog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim će se, između ostalog, riješiti i pitanje rokova za podnošenje zahtjeva za legalizaciju“, kažu iz resornog ministarstva.

Lani je u Banjaluci  podneseno više od 8.200 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, potvrđeno je iz Gradske uprave Banjaluka, gdje su dodali da je samo u decembru podneseno preko 5.100 zahtjeva.

„Trenutno je u Odjeljenju za prostorno uređenje aktivno preko 11.000 predmeta koji se odnose na legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata“, ističu u Gradskoj upravi.

Banjalučanka Aleksandra N. kaže da je njen muž predao zahtjev za legalizaciju kuće koju su izgradili „na crno“ u prigradskom naselju, te se nadaju da će uspjeti riješiti dokumentaciju, kako bi ona bila potpuno uredna.

„Cilj nam je bio samo useliti se, a kamen bi nam pao sa srca kada bismo i legalizaovali kuću“, kazala je ona.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora ističu da je nakon donošenja izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju prošle godine podneseno 1.700 zahtjeva za legalizaciju kroz postupak informacije o mogućnosti legalizacije, 270 kroz postupak lokacijskih uslova, te 100 kroz postupak građevinske dozvole.

„Potrebno je istaći da se postupak legalizacije  bespravno izgrađenog objekta smatra okončanim tek po izdavanju naknadne građevinske dozvole“, kazala je Mirjana Komljenović, načelnica Odjeljenja.

Pretpostavlja se da u Prijedoru još ima oko 5.000 bespravnih objekata.

Opština Višegrad nema precizan podatak o broju bespravno započetih, odnosno izgrađenih objekata. U obrazloženju navode da je razlog tome prvenstveno zbog toga što opština već dugi niz godina nema urbanističko-građevinskog inspektora u stalnom radnom odnosu, čime je onemogućen nadzor nad bespravnom gradnjom. Poslove nadzora, kako ističu,  povremeno obavlja inspektor iz susjedne opštine, uglavnom po intervencijama građana.

„Procjenjujemo da na teritoriji opštine Višegrad ima oko 600 započetih, odnosno bespravno izgrađenih objekata. Do kraja prošle godine bilo je ukupno zaprimljeno 260 zahtjeva za legalizaciju“, naveo je Aleksandar Đukanović, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u opštini Višegrad.

Prema njegovim riječima, do zastoja u legalizaciji velikog broja podnesenih zahtjeva došlo je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa,  a predmetni zahtjevi će se rješavati po okončanju izlaganja zemljišta od strane RUGIPP,  koje je u postupku.

„Za proces legalizacije po skraćenom postupku do decembra prošle godine predato je 180 zahtjeva, ali na području opštine Šamac još postoji veliki broj nelegalno izgrađenih objekata“, rekla je Vedrana Mihaljčić, načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Od 180 predatih zahtjeva, 150 je podneseno u decembru prošle godine, kada je bilo izdato posebno obavještenje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se