18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Zvizdić: Pobjeda Vučića garancija regionalne stabilnosti

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Deniz Zvizdić ocijenio je da je pobjeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji garancija da će zvanični Beograd zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti.

„Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su dinamiziranje evropskih integracija i jačanje regionalne saradnje putem očuvanja trajnog mira i stvaranja uslova za ukupan prosperitet čitavog regiona, dok je na unutrašnjem planu neophodan permanentan rad na ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i ukupnoj socijalnoj stabilnosti“, kazao je Zvizdić za sarajevski portal Kliks.

Dodao je da je slične ili gotovo identične prioritete za Srbiju u toku svoje kampanje isticao i Vučić.

„Upravo je kompatibilnost pomenutih prioriteta i ciljeva od ključne važnosti za procese dalje saradnje i razumijevanja BiH i Srbije i zbog toga je i Vučićeva pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti, što je veoma značajno za čitav Zapadni Balkan“, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, saradnja BiH i Srbije je u posljednje vrijeme, bez obzira na povremene turbulencije, u uzlaznoj putanji, kako na institucionalnom, tako i na personalnom niovu, jer je bazirana na obostranom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, infrastrukturnom povezivanju i razvoju ekonomske saradnje, kao i veoma zahtevnim ciljevima dalje izgradnje međusobnog povjerenja.

„Mislim da će se saradnja u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu prioritete koje je proklamovao Vučić kao novoizabrani predsjednik Srbije. Zbog toga mu i ovom prilikom čestitam na uvjerljivoj pobjedi“, zaključio je Zvizdić.

Zvizdić je ranije već izrazio zadovoljstvo ubjedljivom pobjedom Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

„U Srbiji je pobijedio evropski put i regionalna saradnja. Iskrene čestitke Vučiću na ubjedljivoj pobjedi“, napisao je Zvizdić i na Tviteru.

Predsjednički izbori u Srbiji s pažnjom su praćeni u Bosni i Hercegovini.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se