15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada Srpske prihvatila ponudu Izraelaca za kupovinu RŽR Ljubija

Vlada Srpske odlučila je da 64,9 odsto državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, proda Izrael Investment grupi kao najboljem ponuđaču, javlja RTRS.

Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda Arselor Mitala iznosila 63,6 miliona KM. Vlada je ovu ponudu sa prijedlogom za usvajanje uputila Narodnoj skupštini. Predsjednik DNS Marko Pavić izjavio je da se protivi prodaji državnog kapitala u Rudniku Ljubija „na način kako je to danas najavio ministar /industrije, energetike i rudarstva Petar/ Đokić“.

– DNS će se o svemu oglasiti kasnije, kada pogleda ponude i razloge zbog kojih je Vlada donijela takvu odluku – rekao je Pavić za SRNU.

Ne samo da je ponuda Izraelske kompanije veća za skoro 30 miliona od Arselor Mitala, nego su i svi ostali aspekti ugovora bolji. Izraelci obećavaju da će u naredne tri godine u RŽR uložiti 65 miliona KM, dok Arselor Mital nudi ulaganje od 63 miliona za period od 10 godina.

– Izrael Investment grup je ponudila da se zadrže svi postojeći radnici na neodređeno vrijeme i da se zaposli 320 novih radnika u periodu od tri godine- u dinamici 70 radnika u prvoj godini, 125 u drugoj i 125 radnika u trećoj godini. Arselor mital je rekao da bi bio spreman da zaposli 300 radnika zavisno od kretanja na tržištu i nedefinisano u kom periodu – rekao je ministar Đokić.

Za razliku od Arselor mitala, koji nije dao nikakve garancije za kupovinu državnog kapitala smatrajući da su tu 13 godina i da su se pokazali kao pouzdan partner, Izraelci su dali bankarske garancije da će, ukoliko ih NSRS izabere kao kupca, uplatiti 20 odsto depozita od ukupnog iznosa kupoprodajnog ugovora. Do sada se eksploatacija rude vršila samo na području Omarske, a i jedni i drugi ponudili su da se eksploatacija proširi i na područje Ljubije.

– Ukoliko se nastavi eksploatacija rude samo na ovom sadašnjem lokalitetu sve bi se završilo za sedam, makslimalno osam godina. Stoga je potrebno proširiti eksploataciju i na Ljubiju. Znamo da je to ozbiljan poduhvat ali to je svakako plan i jednima i drugima u narednom periodu – naveo je Đokić.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici razmatrala i naplatu javnih prihoda u prvom kvartalu 2017. godine. Po tom osnovu za tri mjeseca ove godine, naplaćeno je 578 miliona KM, što je za oko 64 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

– Kada govorimo o strukturi prihoda od direktnih poreze, dominirali su prihodi od poreza na dohodak i poreza na dobit u iznosu od 136,9 miliona KM i veći su za 12 miliona nego u istom periodu prošle godine – rekao je Tegeltija.

Govoreći o sporazumu Vlade Srpske i predstavnika sindikata budžetskih korisnika o izmirenju dugovanja iz prethodnog perioda, Tegeltija je rekao da je usaglašen dokument koji bi trebalo da bude pretočen u memorandum o razumijevanju o izmirenju obaveza prema zaposlenima, po principu 3+12. Na to su već pristali zaposleni u pravosuđu, prosvjeti i upravi, a sutra bi svoju odluku trebalo da donese i sindikat unutrašnjih poslova.

– Predsjednica Vlade ili neko u ime Vlade bi sa sva četiri granska sindikata, ukoliko bi se oni složili, potpisao taj memorandum odmah nakon Vaskrsa a ukoliko se ne bi složila sva četiri granska sindikata onda bi resorni ministri pojedinačno potisali sa sindikatima taj memorandum – rekao je Tegeltija.

Memoradumom je predviđeno da već nakon isplaćene aprilske plate, Vlada izmiri obaveze za otpremnine. Nakon toga, u naredna dva mjeseca na red bi došle najstarije obaveze, a potom bi sva ostala dugovanja bila izmirena u 12 rata.

Vlada je odobrila i plasman 900.000 KM namijenjenih za realizaciju programa „Fond treće i četvrto dijete“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se