9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vlada će učiniti sve da račun „Alumine“ bude deblokiran

BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Vlada Srpske učiniti sve što je moguće u okviru pravnih normi kako bi dala podršku i pomoć da bude deblokiran račun kompanije „Alumina“.

„Postoji mogućnost sporazumnog dogovora sa firmom /`Pavgord`/ koja je praktično inicirala blokadu računa jer je ovdje riječ o sprovođenju presude nastale u Litvaniji, a naš sud /Okružni privredni sud Bijeljina/ to je u prvom stepenu osporio juče“, rekao je Đokić, odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da treba ići ka rješenju koje bi oslobodilo „Aluminu“ problema koji su nastali zbog blokade.

Đokić je ponovio da je rješenje za ovaj slučaj moguće pronaći „u razmijevanju Osnovnog suda u Zvorniku nakon stava Okružnog privrednog suda iz Banjaluke, ali i Okružnog privrednog suda iz Bijeljine, koji je juče iznio stav u vezi sa potraživanjem preduzeća `Pavgord` na osnovu otkupljenih potraživanja od litvanske Ukio banke“.

Ministar Đokić u Alumini (4)Odgovarajući na poslaničko pitanje da li će „Zarubežnjeft“ napustiti Srpsku, Đokić je rekao da nikome u Vladi Srpske nije upućen bilo kakav akt o namjeri nekoga iz „Optima grupe“ da napusti poslovanje u Srpskoj.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je nezamislivo da jedna zemlja na granici sa drugom gradi skladište radiokativnog otpada.

Golićeva je navela da su vlasti Hrvatske objavile da nijedna primjedba stručnjaka Srpske i BiH u vezi sa građenjem skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj nije uvažena.

„Kao predsjedavajući Radne grupe za Trgovsku goru, nakon praznika zakazaću novu sjednicu tog tijela da bi se kompletna i sveobuhvatna informacija dostavila Savjetu ministara BiH u vezi sa rješavanjem tog problema“, rekla je Golićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se