15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Veče muzike „Izvornika“ i orkestra iz Pingaua

ZVORNIK – U Zvornik je sinoć održano muzičko veče pod nazivom „Omladina govori muzikom“ na kome su učestvovali članovi Prvog pjevačko društva „Izvornik“ i muzičkog orkestra „Muzika pele Pingau“ iz austrijskog grada Pingaua.

Saradnik na internacionalnom projektu koji finansira Evropska komsija i program „Erazmos plus“ Pero Spremo rekao je novinarima da se, u okviru ovog projekta, vrši razmjena kulture i obrazovanja između Ausrije i BiH, odnosno između Zvornika i Pingaua.

Spremo je dodao da saradnja austrijskog lokalnog orkestra „Muzika pele Pingau“ i Prvog pjevačkog društav „Itvornik“ traje od 2015. godine.

„Večaras je sa orkestrom iz Pingaua nastupilo i nekoliko studenata Muzičke akademije iz Graca“, rekao je Spremo, koji je i član Prvog pjevačkog društva „Izvornik“.

Spremo je istakao da je ideja o saradnji potekla od poručnika EUFOROVOG Lot tima Valtera Poša, koji je bio na službi u Bratuncu, a sada glavni menadžer ovog internacionalnog projekta.

„Ovo je već treća godina kako zajednički implementiramo ovaj projekat, u okviru kojeg Prvo pjevačko društvo ‘Izvornik’nastupa kod njih, a oni kod nas“, rekao je Spremo.

Valter Poš je rekao da se, osim muzike, članovi i jednog i drugog muzičkog orkestra, odnosno sa prijateljima iz Zvornika, istinski druže i uz muziku provode.

„Ovo muzičko veče obogatili smo sa nekoliko studenata Muzičke akademije iz Grac koji će za prijatelje iz Zvornika izvesti nekoliko muzičkih numera“, rekao je Poš i naglasio da će sa zadovoljstvom poslušati izvođenje muzičkih numera zvorničkog „Izvornika“.

Umjetnički direktor Prvog pjevačkog društva „Izvornik“ Ljubiša Popović naglasio je da je Gradska uprava Zvornik istinski podržala ovu saradnju muzičkih orkestara Zvornika i Pingaua i finsnijski svaki put omogućila muzičke nastupe i boravak prijatelja iz Austtrije.

Podsjetivši da je „Izvornik“ bio u gostima u Austriji u julu prošle godine, Popović je rekao da su članovi ova dva muzičkog orkestra zajedno družili i, prije nastupa, obišli srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad, gdje su se u istrojskom času upoznali sa nastankom ove tvrđave, kao i driugim znamenitostima Zvornika.

Gosti iz Austrije, u okviru ovog programa, u BiH ostaju četiri dana.

Sporazum o saradnji potpisan je u Zvorniku 16. februara 2015. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se