15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Upis prvačića tokom aprila i maja

BANJALUKA – Upis djece u prvi razred osnovne škole biće obaveljen tokom aprila i maja, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Škole su u martu počele evidentiranje djece dorasle za upis, koja zatim idu na ljekarski pregled, a nakon toga se vrši testiranje za upis u prvi razred.

„Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze“, poručuju iz Ministarstva.

U resornom ministarstvu pozivaju roditelje, koji to još nisu učinili, da se jave osnovnim školama kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno sprovođenja procedure upisa.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra ove godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Upisuju se djeca rođena 2011. godine i 2010. godine, a koja nisu upisana u prvi razred u prethodnoj školskoj godini, djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, te djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

Pri upisu učenika u prvi razred prilaže se ljekarsko uvjerenje koje je izdala nadležna zdravstvena ustanova kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu, izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o mjestu prebivališta.

Ukoliko je riječ o djetetu sa smetnjama u razvoju, potrebno je priložiti nalaz i mišljenje prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju.

U školskoj 2016/2017. godini u prve razrede upisano je 10.206, a u 2015/2016. godini 10.517 prvačića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se