2 C
Zvornik
19. април 2024.

„Tajne naše crkve, naše vjere“

ZVORNIK – Njegovo presoveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom održao je večeras u zvorničkom Domu omladine vaskršnje predavanje na temu: „Tajna naše Crkve, naše vjere“.

„Vaskršnjim predavanjem treba duhovno da se obogatimo, da tokom posta razmišljamo o tajnama naše vjere, naše Crkve, o nama samima, postu i molitvi“ , rekao je episkop Hrizostom pred velikim brojem vjernika.

Ističući da često dobije utisak da vjernici malo znaju o suštini vjere, da su vjernici po tradiciji, po predanju, po nekoj obavezi prema precima ili po naslijeđu, episkop Hrizostom smatra da nije dovoljno samo to nego treba svaki od nas da zna tačno šta je i u šta vjeruje Crkva, odnosno u šta vjeruje svaki član božiji u našoj Crkvi.

On smatra neopravdanim kada se kaže, a što se može često čuti, da je crkva institucija.

„Crkva je, prije svega, bogočovječanska i saborna zajednica svetih koji su kršteni u ime Oca, Sina i Svetog duha“, pojasnio je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, upravo ta zajednica počiva na ispovijedanju i učenju, da bi mogli da se identifikujemo kao hrišćanska zajednica sveta Gospodnjeg.

„Crkva je bogočovječanska zajednica koja uspostavlja zajednicu Boga, ljubavi i čovjeka, što je bitno da znamo, zato je Gospod došao da upravo krioz sebe napravi tu zajednicu „, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

Vladika Hrizostom je podsjetio da je poslije kršenja na rijeci Jordan Isus Hrist, sin Božiji, počeo da se moli Bogu, da posti, da istrpi sve kušnje, nakon čega je počeo da propovijeda, da uči novu nauku govoreći – „pokajte se, izmjenite se…“

„Zahvaljujući novom učenju, crkva se razvijala. Bila je organizovana kao zajednica svetih božijih ljudi, koja se širila Rimskom imperijom, a Gospod je kazivao apostolima – ‘Idite, učite sve narode i krstite ih u ime Oca, Sina i Svetog duha, kao što sam ja kršten u rijeci Jordan“, rekao je vladika Hrizostom.

Episkop Hrizostom je dodao da je interesantno da ni jedan apostol nije kršten u rijeci Jordan , ni u jendoj rijeci, nego su kršteni Duhom svetim.

Podsjećajući da Crkva počiva na tajnama svoje vjere, episkop Hrizostom je rekao da da svako od nas pojedinačno treba da ispovjeda vjeru, da ne budemo u kolektivitetu vjere, nego da vjerujemo u lični doživljaj kao hrišćani i zato se u prvom licu jednine kaže – „Vjerujem u jednoga Boga, Oca, Sadržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog“.

Predavanje je organizovala Svetosavska omladinska zajednica Zvornik u saradnji sa misijskim fondom Eparhije zvorničko-tuzlanske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se