3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Sindikat uprave donio zaključak o nepovjerenju Ranki Mišić

Izbori za rukovodstva granskih sindikata Republike Srpske koji su u toku, uvod su u izbor predsjednika Saveza sindikata koji će u julu biti birana na Kongresu. Kandidature pojedinaca još nisu zvanično objavljene, ali Sindikat radnika u upravi neće podržati dosadašnju predsjednicu Ranku Mišić, dok se Sindikat pravosuđa danas o tom pitanju nije izjašnjavao. Ova dva sindikata razmatrala su ponudu Vlade o načinu isplate dugovanja, koju su načelno prihvatili, javlja RTRS.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić odgovorna je za loš rad u protekle četiri godine, poručili su danas predstavnici Sinidikata uprave. Odgovorna je, tvrde, zato što nisu učestvovali u zakonskom regulisanju prava radnika.

„Nismo učestvovali u Zakonu o radu. Zakon je donesen, a nismo sklopili opšti kolektivni ugovor i ako to sklopimo biće onakav kakav je zakon predvidio, ne može biti bolji“, istakao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić odgovara da radi u skladu sa Statutom i da „političku kohabitaciju pojedinih sindikata i ljudi u pojedinim sindikatima ne želi da komentariše“.

Sindikat je razmatrao i ponudu Vlade Republike Srpske o izmirenju obaveza i dugovanja za prevoz, jubilarne naknade i otpremnine. Premijerka Željka Cvijanović ističe da se radi o korektnoj ponudi.

Cvijanovićeva kaže da je ponuda Vlade da se sva dugovanja, koja se uglavnom odnose na prosvjetu, od 2011. do 2014. godine isplate kroz dvije rate, a da se ostali troškovi iz 2015. i 2016. godine izmire kroz 15 rata.

Načeln,o sindikati uprave i pravosuđa prihvataju ovakvu ponudu, ali ističu da treba naći rješenje za one pojedince koji su tužili institucije, ili koji su taj postupak završili, a nisu obuhvaćeni ovim planom.

U Sindikatu pravosuđa kažu da je sa Vladom dogovoreno da nakon vaskršnjih praznika počnu i pregovori u vezi sa načinom obračuna naknada za prevoz.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se