8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

RS budno prati situaciju sa Agrokorom

BANJALUKA, SARAJEVO – Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je juče da Srpska neće sjedjeti skrštenih ruku i posmatrati dešavanja u kompaniji „Agrokor“, čija firma „Konzum“ posluje na našem tržištu, naglasivši da će učiniti sve ono što je uradila u zvorničkoj „Alumini“ i drugim preduzećima, u cilju zaštite svojih prava i imovine tih preduzeća.

Sistem „Agrokora“ je, kaže, bio nerealan, ekonomski neodrživ i usmjeren na destabilizaciju tržišta te dodao da još nije jasno šta će Hrvatska da uradi u predstojećim danima. Dodao je i da su zvaničnici RS posljednjih dana uporno radili na tome da se osmisle mjere, piše Glas Srpske.

– Srpska neće da snosi kolateralnu štetu – istakao je.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da je interes Vlade, kada je riječ o situaciji u „Agrokoru“, da zaštiti radna mjesta, ali ne i da dobavljače dovede u ozbiljan problem. Najavila je da će biti održani sastanci u vezi sa stanjem u „Agrokoru“, te da Vlada čeka inpute Privredne komore da bi znali kakvo je stvarno stanje.

Zbog finansijskih problema „Agrokora“ moguće su posljedice po javne prihode BiH, domaće dobavljače i zaposlene u „Konzumu“ BiH i povezanim društvima.
Zbog velikih dugovanja „Agrokora“ prema dobavljačima, bankari koji su najveći finansijeri i kreditori te kompanije imenovali su novu upravu koja će pokušati restrukturirati kompaniju. Sastanak predstavnika vlasti sa čelnicima kćerki-firmi „Agrokora“ u BiH, koji je bio zakazan za juče, otkazan je nakon što su dolazak otkazali iz uprave „Konzuma“ u BiH i ostalih kćerki-firmi „Agrokora“ u BiH, a na osnovu odluke nove zagrebačke uprave.

Međutim, predstavnici vlasti u BiH, spoljnotrgovinske komore i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vekio, prema navodima federalnih medija, ipak su se sastali kako bi razmotrili novonastalu situaciju.

Nova uprava ovog hrvatskog koncerna saopštila je juče da su krenuli u rekonstrukciju i naložila firmama da otkazuju sve sastanke i javne istupe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se