8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Poziv SDS-u da sa SNSD-om glasa za smjenu Savjeta ministara BiH

Јoš je neizvjesno da li će Predstavnički dom BiH usvojiti izmijenjeni set zakona koji bi trebalo da obezbijedi realizaciju aranžmana sa MMF-om. Nije isključeno da pojedini političari na bh nivou ne žele ovaj aranžman, poručila je premijerka Željka Cvijanović.

SDS je juče kritikovala rad Savjeta ministara tvrdeći da je telefonska sjednica, na kojoj je donesen izmijenjeni set zakona, održana mimo pravila. Ako je to tako, neka podnesu zahtjev za njihovu smjenu, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik, javlja RTRS.

SDS odbijanjem usvajanja Zakona o akcizama radi protiv interesa Srpske i njenih poljoprivrednika, izjavio je predsjednik Milorad Dodik. Pozvao je SDS da pokrene opoziv Savjeta ministara BiH, ako misli da su u pravu da je Savjet prekršio zakon zbog sazivanja telefonske sjednice.

„Ako su u SDS-u ozbiljni, neka pokrenu zahtjev za smjenu Savjeta ministara. Mi ćemo ih u tome podržati, samo neka pokrenu. Zanemarićemo sve ono iz prošlosti: i Mektića, i Šarovića i SDS, mi ćemo ih podržati samo ako je krajnji ishod smjena Savjeta ministara“, rekao je Dodik.

SNSD nije zainteresovan da uđe u Savjet ministara, kaže Dodik, ali jeste da u Parlamentu BiH glasa za stvari koje će ekonomski ojačati Srpsku, poput ratifikacije sporazuma o isplati klirinškog duga. On ističe da je SNSD, zbog odgovornosti prema RS, ušao u parlament i da mu partner u vezi sa Zakonom o akcizama nije bio Savjet ministara, niti bilo koja partija iz vladajuće koalicije, već predstavnici MMF-a.

„S obzirom na uslove koji su ponuđeni, aranžman sa MMF-om je nešto najbolje što se moglo dogoditi, i mnogo je bolji nego što imaju pojedine zemlje u regionu“, rekla je premijerka Željka Cvijanović i dodala da „ne isključuje mogućnost da neko od političara na bh nivou ne želi da prođe aranžman i da u budućnosti sklopi novi koji neće biti ni izbliza povoljan kao ovaj“.

Realizacijom aranžmana sa MMF-om, BiH bi samo profitirala. Od 25 miliona maraka, koliko bi usvajanjem Zakona o akcizama pripalo Putevima Srpske, 10 miliona bi bilo preusmjereno u poljoprivredu, a od predviđenih 40 miliona za Autoputeve, za zdravstvo bi bilo izdvojeno 10 miliona. Dodik je podsjetio da je Reformska agenda napravljena na prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i da je SNSD prihvatio to nakon što su uvažene nadležnosti entiteta.

„Smatrali smo da je odgovorno da Republika Srpska prihvati tako nešto i mi smo to uradili. Sve smo to prezentovali našim poljoprivrednicima i oni su to sasvim dobro razumjeli. Ovih dana ćemo konačno riješiti taj pravilnik“, istakao je Dodik.

Republika Srpska svoj dio posla odavno je uradila da bi se Reformska agenda i aranžman sa MMF-om održali u životu. Za razliku od Srpske, institucije BiH nikako ne funkcionišu, ističe premijerka Cvijanović. A kriza vlasti na bh nivou mogla bi da košta zemlju oko milijardu maraka.

„Taj problem treba sagledati iz dva aspekta. Vidimo da je razdor u samom SDA, gdje su se pojedini poslanici odmetnuli i glasaju drugačije. I onda SDS, kojima su usta puna reformi, evrospkog puta, potpiše agendu, a na terenu su nesposobni bilo šta da urade“, istakla je Cvijanović.

Predsjedik Dodik je podsjetio da je Savjet ministara BiH potpisnik Pisma namjere, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić je promovisao Reformsku agendu, dodajući da ona tada nije bila zaustavljena od strane SDS-a, iako se veoma dobro znalo šta u tom dokumentu piše.

„Kasnije se politika SDS-a promijenila u dijelu da zaustave sve što ide ka Republici Srpskoj i to se pokušava osporiti u nadi da će nedostatak rješenja u tom pogledu izazvati ekonomski haos u Republici Srpskoj“, naveo je Dodik.

On je dodao da SDS želi da spriječi bilo kakav dotok novca u Srpsku i da je jasno da nedostatak aranžmana sa MMF-om ide u prilog SDS-u.

Bude li u Srpskoj protesta opozicije, Dodik je poručio da će i vlast u Srpskoj održati miting podrške na istom mjestu i u isto vrijeme gdje i opozicija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se