15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslanici odbili prijedlog Savjeta ministara: O akcizama u redovnoj proceduri

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se izjašnjavaju o setu zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru u hitnoj proceduri.

To znači da će se o poskupljenjima raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici.

Poslanicima se obratio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je rekao da je besimisleno raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH koji samo prate Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednici su prisustvovali i poslanici iz reda SNSD-a koji su ranije najavili da neće doći na sjednici u skladu sa instrukcijom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Burnu raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštini BiH okrakterisale su žestoke kritike na rad Savjeta ministara BiH koje je uputilo set zakona u hitnoj proceduri. Parlamentarci su tražili od Savjeta ministara BiH da se izjasni o tome da li je MMF vršio pritisak na njih. Parlamentarci su iznijeli i tvrdnje da je MMF pritisnuo Savjet ministara BiH zbog toga što država nema sredstva da vraća dugove zemljama Evropske unije.

Državni poslanici otkrili su da su ih juče zvali ambasadori stranih zemalja koji su lobirali da se usvoji povećanje povećavaju akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru. SDS koji je dio parlamentarne većine poručio je da su zakoni u identičnom tekstu već bili u parlamentarnoj proceduri koji su odbijeni te da ne znao kako će političke stranke koje podrže zakone objasniti građanima kako su prije bile “protiv”, a danas „za“.

Iz SDS-a su tokom rasprave rekli su da će parlamentarci podržavanjem seta zakona bez zaštitnih mjera uništiti poljoprivredu. Aleksandra Pandurević rekla je da BiH ne čine samo Sarajevo i Banja Luka već i male opštine poput Srebrenice koje zavise o poljoprivredi.

Podsjećamo, povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autoputeva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se