18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Opozicija probija led u maju, vlast čeka ljeto

BANJALUKA – Veće političke partije u RS uveliko pripremaju teren za unutarstranačke izbore, na kojima će birati nove čelnike i uzdanice na lokalnom nivou, a led će prvi probiti SDS i PDP i to već idućeg mjeseca.

Te stranke su, nedugo nakon debakla opozicije na izborima u oktobru prošle godine, raspustile većinu svojih odbora, te imenovale radne grupe sa zadatkom da maksimalno poprave stanje i stranku pripreme za novi izborni ciklus, piše Glas Srpske.

PDP bi, kako kažu u stranci, većinu kockica trebalo da posloži 22. aprila, kada će biti održana sjednica Glavnog odbora. Tada bi trebalo da budu poznati datumi sabora stranke u Banjaluci, Doboju, Zvorniku i Prijedoru.

– Sve ide prema planu. Cilj nam je da radne grupe završe posao do maja i da se u tom mjesecu ide sa saborima – rekao je lider PDP-a Branislav Borenović, koji nije htio da govori o imenima budućih čelnika gradskih odbora, dodavši da će ta mjesta zauzeti odgovorni ljudi.

Predsjednik Regionalnog odbora PDP-a u izbornoj jedinici pet, kojoj pripada Doboj, Slobodan Vasiljević izjavio je da proces rekonstrukcije i jačanja Gradskog odbora traje.

– Mislim da će sabor biti samo verifikacija rada ljudi u proteklih šest mjeseci – rekao je Vasiljević i podsjetio da taj odbor nije raspušten poslije oktobarskih izbora.

I u SDS-u je radno, jer se sprema izborna skupština za maj, ali u ovoj stranci nisu bili rječiti kada se govori o mogućim promjena i potezima.

Nakon PDP-a i SDS-a, pred članstvo će izaći dio vladajućih stranaka. U DNS-u se od februara pripremaju za izbore, koji su zakazani za 17. jun, kada će stranka dobiti kompletno novo rukovodstvo. U toj stranci ističu da sadašnje prognoze govore da većina članstva želi da na čelu stranke i u narednom periodu bude aktuelni lider Marko Pavić, koji se o tome još nije izjašnjavao.

Za unutarstranačke izbore se pripremaju i socijalisti. Oni su stranački kongres, na kome će biti biran predsjednik, kao i Glavni odbor, zakazali za 2. jul. Sadašnje procjene kažu da će aktuelni predsjednik stranke Petar Đokić nastaviti i poslije jula da vodi stranku, ali ne isključuju mogućnost da bude i drugih kandidata za prvog čovjeka SP-a.

Ukrupnjavanje opozicije

Završetak unutarstranačkih izbora u SDS-u i PDP-u čekaju nestrpljivo u ostalim opozicionim strankama i pokretima jer nakon što ključni opozicioni igrači poslože svoje redove, kako su najavili, slijedi ujedinjavanje. Vrh tih stranaka vodi ozbiljne pregovore s ciljem ukrupnjavanja političke scene koji bi mogli da rezultiraju spajanjem PDP-a i NDP-a, NS-a i radikala u jedan blok, dok bi uz SDS stali ostali opozicionari i pokreti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se