18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježeno 25. godina od oslobođenja grada

ZVORNIK – Pomenom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom Spomeniku za 1080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas obilježen 9. april – Dan oslobođenja grada.

Pomen je služilo mjesno svešenstvo, a vijence na Spomenik položili su porodice poginulih boraca, predstavnici grada Zvornika, Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, te poslanici u Nardonoj skupštini Republike Srpske i odbornici Skupštine grada Zvornika.

Nekadašnji komandant Zvorničke pješadijske brigade general Vinko Pandurević istakao je da je Zvornička brigada nastala na ovim prostorima u kojoj su služili najbolji i nahrabriji borci Vojske Republike Srpske iz Podrinja.

„Imao sam tu čast i odgovornost da budem na čelu Brigade koja je nakon oslobađanja grada Zvornika, tačnije od mjeseca aprila 1992. godine, imala vrlo težak i odogovran zadatak da brani područje opštine Zvornik, da štiti stanovništvo, da omogući uslove života u gradu i da obezbjedi da Zvornik uđe u teritorijalni sastav Republike Srpske“, rekao je Pandurević.

Ističući da građani Zvornika sada uživaju polodove tadašnje borbe, general Pandurević je naglasio da je izuzetno značajno što je, ne samo Zvornik, nego i drugi gradovi dolinom rijeke Drine ostali u teritorijalnom sastavu Republike Srpske, što je bilo od presudne važosti.

„Zvornička brigada je na početku rata imala veliki zadatak – da brani gradove u Podrinju, da obezbjedi kontinuitet Republike Srpske, jer se Romanija naslanjala na Drinu, a Drna je zapljuskivala Romaniju, pa je trebalo obezbjediti da ‘Romanisjki plato’ ima neposrednu teritorijalnu vezu sa Podrinjem „, rekao je general Pandurević.

On je ocijenio da je bilo ključno to što su Zvornička brigada, tadašnje rukovodstvo i Krizni štab opštine Zvornik odigrali ključnu ulogu za stvaranje slobode na ovim prostorima.

Tadašnji predsjednik opštine Zvornik Brano Grujić podsjetio je da su muslimanske snage 4. aprila 1992. godine zvanično uzele grad u svoje ruke i blokirali sve izlaze i ulaze u grad, čime je, praktično, nastao pakao za srpski narod u Zvorniku.

„Srpska nejač u pratnji starijih bježala je preko Drine čamcima, jednostavo da spasi glave“, rekao je Grujić i istakao da su se Srbi, kada su vidjeli da su izgubili slobodi i da im prijeti nestanak, organizovali i povratili grad od muslimanskih snaga, i u njemu organizovali život.

Grujić je naglasio da je vrlo važno da ne zaboravimo to vrijeme, ali je isto tako važno da se upitamo šta su i Srbi i mulsimani i Hravti uradili tih ratnih godina, koliko je na svim stranama sanduka sahranjeno, koliko fabrika uništeno, sela i kuća zapaljeno i kada će se, osim života koje je nemoguće vratiti, sve to nadoknaditi.

„Nažalost, nekim političarima sve to nije bilo dovoljno pa i dalje raspiruju mržnju, umjesto da se okrenu budućnosti, privredi, životu“, rekao je Grujić i tim političarima poručio da se okrenu životu, razvoju i budućnosti, umjesto što šire loše milsi kojima truju narod.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Milivoje Marković naglasio je da danas Zvornik obilježava 25. godina od oslobođenja grada.

„Kao organizacija, ponosni smo što već 25. godina živimo u slobodi, ali ni jednog trenutka ne smijemo da zaboravljamo događaje od prije 25 godina kada je srpskom narodu na ovom prostorima ta sloboda bila uskraćena protiv njegove volje“, rekao je Marković.

On je ocijenio da je, u ovih 25. godina slobode, većina pripadnika ove organizacije regulisalo svoja stambena i druga prava.

Na današnji dan, prije 25. godina, prva žrtva u Zvorniku bila je srpska i to Rade Radović-zvani Luka, a dan poslije ubijen je zastavnik Miko Stanojević, dok je ranjeno neoliko vojnika u zasjedi, koju su organizovali predstavnici SDA iz Sapne, koja je tada bila mjesna zajednica Zvornika.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata, na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, više ih je od 700 ranjeno, dok se još 32 borca vode kao nestali.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika, prisutni su obišli Spomen sobu, dok je na svečanoj Akademiji, posvećenoj oslobođenju grada Zvornika, govorio prvi predsjednik opštine Zvornik iz 1992. godine Brano Grujić.

Na svečanoj Akademiji nastupilo je i Prvo pjevačko društvo „Izvornik“ sa repertoarom posvećenom ovom danu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se