18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nezakonita blokada računa nanosi ogromnu štetu „Alumini“

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ d.o.o. Zvornik, demantuje informaciju koju su objavili pojedini mediji da je Okružni privredni sud u Bijeljini donio odluku da se blokiraju svi računi privrednog društva Alumine, te da je isti dan izvršio i deblokadu računa, saopšteno je iz kompanije Alumina.

Nasuprot tome, Alumina obavještava javnost da je Osnovni sud u Zvorniku, dana 12.04.2017. godine donio Rješenje o izvršenju čime su blokirani računi ovog društva, a u korist privrednog društva Pavgord doo Foča. Svrha blokade je da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. Alumina ni njena povezana lica nisu imali ikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita.

Isti dan kada je donijeto riješenje kojim je blokiran račun Alumine, Okružni privredni sud u Banja Luci je donio Privremjenu mjeru obezbjeđenja kojom je zabranio Pavgordu da preduzima radnje naplate po protiv Alumine.

U ovom pogledu, Alumina je 13.04.2017. godine, tražila da postupajuća sudija Jelena Todorović iz Osnovog suda u Zvorniku hitno obustavi predmetno izvršenje, te odblokira račune Alumine, budući da bi svako odlaganje ovog dovelo do nesagledivih posledica po Aluminu.

Međutim, imenovana sudija iz nama nepoznatih, a nadasve apsurdnih razloga, odbija da hitno uzme predmet Alumine u rad!!! Za Aluminu, kao kompaniju koja zapošljava 1.400 ljudi, je neprihvaljivo ovako bezobzirno ponašanje, a koje će biti predmet prijave protiv imenovane sudije Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Alumina, takođe, naglašava da se veoma čudne stvari dešavaju u proteklom periodu protivno interesima Alumine, a koje se tiču potraživanja na koja pretenduje Pavgord potpomognut kontroverznim interesnim grupama, a i o kojima će Alumina podnijeti prijave nadležnim institucijama.

Simptomatična je i činjenica da se račun Alumine blokira neposredno prije donošenja presude koju je Okružni privredni sud u Bijeljini zakazao za 24.04.2017. godine, a kojom se odlučuje o postojanju odnosno nepostojanju duga po osnovu kojeg je sada blokiran račun Alumine!

U ovom trenutku blokada računa Alumine je nezakonita radnja i nanosi ogromnu i nesagledivu štetu po ovo privredno društvo, kako kod poslovnih partnera, tako i kod poslovnih banaka. Samim ovakvim činom dovodi se u pitanje dalji proces rada preduzeća, s obzirom da je ugroženo snabdijevanje fabrike osnovnim sirovinama neophodnim za proizvodni proces.

U vezi sa ovim, Alumina poziva pravosudne organe gonjenja da hitno započnu radnje na ispitivanju svih postupaka koje su doveli do blokade računa, saopštavaju iz zvorničke fabrike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se