23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Neobične vremenske prilike nisu novina: U BiH snijeg pao u augustu 1978. godine

SARAJEVO – Građane BiH neugodno je iznenadio snijeg koji je počeo padati nakon jučerašnjeg sunčanog dana. Iako je proljeće već uveliko nastalo, nije rijetka pojava da snježne padavine u aprilu „pomrse račune“ poljoprivrednicima i biljkama.

Posljednjih 10 godina Federalni hidrometeorološki zavod bilježi ekstreme kada je riječ o temperaturama i padavinama. Dok se prije 30-ak godina znalo za svako godišnje doba, sad to više nije slučaj.

Iako se najviše pamti snijeg u maju 2012. godine, kada je šokirao sve, prava rijetkost je snijeg u junu koji je u Sarajevu i okolini pao 2005. godine. Padavine nisu bile obilne, ali temperature su bile dovoljno niske da su građani svoje klima uređaje podešavali na zagrijavanje.

Ipak, starije generacije pamte 31. august 1978. godine kada su se svi šokirali jer je snijeg stigao mnogo ranije od predviđenog.

U selu Boškovići kod Zvornika u avgustu 2011. godine je na jednom imanju, uporedo sa rodom, probeharala jabuka. Sve to natjera ljude da se zapitaju šta se dešava s vremenom.

Ono što posebno zabrinjava jeste porast prosječne temperature u BiH na nivou godine. On je u posljednjih 15 godina izuzetno izražen i iznosi do dva stepena Celzija, što je premašilo i globalna očekivanja.

Nije rijetkost i da usred zime imamo „proljeće“, odnosno temperature koje su više od prosjeka, pa tako u Banjaluci i Sarajevu temperature su se kretale do 16 stepeni.

U posljednjih 15 godina, u devet godina su maksimalne temperature u januaru bile veće od 13 stepeni. Preokret je napravljen 2000. godine od kada su se godišnja doba počela redovno „poigravati“.

Zabrana saobraćaja za teretnjake na putu Ljubogošta-Ravna Romanija

Na putnom pravcu Ljubogošta-Ravna Romanija na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog snježnih padavina saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj odvija usporeno, a na pojedinim dionicama i otežano.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se