15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Na pomolu nova kriza u zajedničkim institucijama BiH: Hrvati traže izmjene Izbornog zakona

Na pomolu je novi politički sukob – sada između HDZ-a i SDA! Povod su izmjene Izbornog zakona, koje traže Hrvati.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović ne isključuje mogućnost da se izmjene Izbornog zakona nađu već na narednoj sjednici Predstavničkog doma , dok lider SDA Bakir Izetbegović odgovora da promjene izbornog zakonodavstva, neće proći. Ako zakon ne prođe, Hrvati prijete rušenjem Savjeta ministara, javlja RTRS.

Kulminacija političke krize u BiH mogla bi biti u četvrtak kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PS BiH. Pored seta tzv. akciznih zakona , čije usvjanje je neizvjesno, politički potres prvenstveno u odnosima Hrvata i Bošnjaka izazvaće izmjene izbornog zakonodastva koje najavljuje HDZ-a BiH.

„Imali smo jednu zavidnu razinu saglasnosti, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovorili. Da se ne bi više lagali i iznosili različite stavove, transparentno ćemo u parlamentu o tome pričati“, rekao je Čović.

Čović negira da će poslanici HDZ-a BiH uskratiti podršku zakonu o akcizama i setu pratećih zakona, ako SDA ne podrži njihove prijedloge za izmjene izbornog zakonodavstva. Na navodno ucjenjivanje, Bakir Izetbegović odgovara pitanjem Hrvatima zašto blokiraju ratifikovanje Sporazuma sa IZ u BiH.

„HDZ BiH krenuo je jednostrano u izmjene, a to ne može proći. Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva mi smo govorili o Federaciji kao 1 izbornoj jedinici a oni su razdviojili na dvije mi smo zainteresovani da se to riješi u okviru pitanja Sejdič Finci a HDZ je krenuo mimo toga“ smatra predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

„Ulje na vatru“ u odnosima SDA i HDZ BiH dolio je hrvatski delegat u Domu naroda PS BiH Mario Karamitić prijetnjom da će BiH ostati bez Savjeta ministara ako SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izumjena Izbornog zakona i zakona o Јavnom RTV sistemu.

„Neće nama Bakir Izetbegović određivati šta smijemo, a šta ne smijemo da uradimo da bismo obezbijedili ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH“, naglasio je Karamatić.

„Danas je lijep dan i želim govoriti o lijepim stvarima, a izjava Karamitića to nije. zato je ne želim komentarisati“, rekao je Izetbegović.

Fiskalna politika ozbiljno je narušila parlamentarnu većinu na nivou BiH, dok izmjene izbornog zakonodavstva prijete da je potpuno sruše. Pitanje je šta je sljedeći izvor krize u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se