15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Muslimani u BiH i Raškoj i te kako imaju razlog za radost

BEOGRAD – Stručnjak za međunarodne odnose Srđa Trifković smatra da muslimani u Raškoj i BiH i te kako imaju razloga da se raduju mogućnosti da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon referenduma o ustavnim promjenama, proaktivnije ispolji turske ambicije na ovim prostorima nego ranije.

Trifković ocjenjuje da će Erdogan to sigurno i učiniti jer više nije inhibiran obavezama prema Evropskoj uniji ili SAD, jer i sa njima ima pogoršane odnose.

„Sada možemo očekivati nastavak onoga što se naziva neoosmanskom ili neootomanskom strategijom Ankare koja ima svoja tri glavna vektora – kavkaski ka centralnoj Aziji, drugi ka islamskom svetu i treći prema Balkanu putem takozvane zelene transverzale – od Istanbula na jugoistoku do Cazina na severozapadu“, rekao je Trifković za „Sputnjik“.

On kaže da se može očekivati da će iz samoproglašenog Kosova, Albanije i zapadne Makedonije biti upućena čestitka Erdoganu, koji i Albance vidi kao svoje saveznike i pouzdane saputnike na putu utvrđivanja turskog strateškog prisustva na vektoru neoosmanske zelene transverzale.

Trifković je naveo da je Erdogan od početka svoje političke karijere na Balkanu izrazito podržavao one koje je smatrao nastavljačima osmanlijske tradicije.

„Erdoganov dugogodišnji strateg Ahmet Davutoglu je čak otvoreno rekao usred Sarajeva da Turska ima posebnu obavezu i dužnost prema onima koji sebe vide u kulturološkom, ali i političkom i verskom smislu kao nastavljače osmanlijske tradicije“, podsjetio je Trifković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se