8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Motika: Vlada da hitno zakaže sjednicu o „Alumini“

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije „Alumina“ Milorad Motika pozvao je danas Vladu Republike Srpske da hitno zakaže sjednicu na kojoj bi „Alumina“ bila jedina tačka dnevnog reda, ukazujući da je ova kompanija za desetak dana, koliko joj je blokiran račun po odluci Osnovog suda u Zvorniku, već izgubila 15 miliona KM.

Motika je na protestnom skupu u Zvorniku radnika „Alumine“, „Boksita“ iz Milića, Rudnika boksita Srebrenica, kao i drugih povezanih firmi, upozorio da će, ukoliko sa radom stane „Alumina“, stati i druge kompanije, što će imati nesagledive posljedice po ovaj kraj i opštu zaposlenost.

„Ne smijemo dozvoliti da `Alumina` stane, ali odgovorno tvrdim da, ukoliko ne bude hitno deblokiran račun, onda ćemo sredinom naredne sedmice fabriku morati da izvodimo iz radnog procesa zato što nestaje repromaterijala, u prvom redu lužine“, rekao je Motika.

On kaže da se grdno varaju oni koji misle da će radnici malo protestovati i onda se razići.

„Nećemo se razići dok nam račun ne odblokiraju, a ako bude trebalo proteste ćemo radikalizovati, ne samo u Zvorniku, nego i u Banjaluci. Za to ima spremnosti i u kompaniji `Boksit` i Rudnicima Srebrenica“, rekao je Motika.

Protest radnika Alumine i Boksita (1)On je ocijenio da je ovaj protestni skup antireklama za sve tri kompanije iz Zvornika, Milića i Srebrenice.

„Moramo istrajati na ovom protestu i tražiti pravo na rad, jer `Alumina` ne smije biti treći put opljačkana“, rekao je Motika.

Podsjetivši da je blokadom računa ugrožena Fabrika, Motika je istakao da to može imati nesagledive posljedice po ugled preduzeće, jer švajcarska kompanija „Zeohem“ gradi fabriku na samo stotinu metara od „Alumine“ u koju ulaže oko 10 miliona KM.

„Kakva je ovo poruka za njih kada vide šta se sve ovdje dešava. Jednostavno mogu otkazati ugovor, a mi zbog blokade računa, osim finansijske štete, gubimo obraz pred poslovnim partnerima“, rekao je Motika.

On kaže da se Osnovni sud u Zvorniku kune da sudi u ime naroda, navodeći da se narod okupio na današnjem protestnom skupu.

„Ovih dana osvojili smo deset novih proizvoda i primili novih 168 radnika, a naše pare stoje na računu i strepimo kada će nam ih uzeti, umjesto da ih usmjeravamo na razvoj i nova zapošljavanja“, rekao je Motika.

Predsjednik Sindikalne organizacije kompanije „Alumina“ Radenko Smiljanić kaže da je „Alumini“ blokiran račun kao da je obična piljara, a ne kompanija koja zapošljava 1.400 radnika.

„Nisu imali pravo da blokiraju račun, nisu računali na posljedice, a ovdje smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog te blokade“, rekao je Smiljanić i naglasio da će radnici iskazivati svoje nezadovoljstvo sve dok račun ne bude deblokiran.

On je izrazio nadu da to neće potrajati, jer, ako potraje, „Alumina“ onda neće trebati nikome.

Predsjednik kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić rekao je da su radnici na ovaj protest došli kako bi „stavili tačku na pljačku“.

„Ovi pošteni radnici i pošteni narod, koji je decenijama stvarao dobra koja sada služe i njima i njihovim porodicama, tu su da onemoguće rušenje kompletne regije Birač“, rekao je Dukić i dodao da se moraju odbraniti dobra koja znače život birčanske regije.

Na skupu, koji je završen, govorili su i predstavnici Rudnika boksita Srebrenica i gradske Boračke organizacije Zvornik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se