5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Mekejn: Zabrinutost zbog podrške selefijama u BiH

Sarajevo – Američki senator Džon Mekejn izjavio je danas u Sarajevu da je zabrinut zbog podrške selefijskom pokretu u BiH, iako je ova zemlja postigla ogroman napredak u borbi protiv terorizma.

„Zabrinut sam u vezi sa podrškom selefistima ili ekstremistima, takvim organizacijama i ljudima ovdje“, rekao je Mekejn na konferenciji za novinare u zgradi Ambasade SAD u Sarajevu nakon sastanka sa zvaničnicima BiH.

On je podsjetio da je prije par godina nekoliko terorista otišlo iz BiH na strana ratišta.

„Brinem da će se teroristi vratiti svojim domovima u BiH, ali brinem i kada je riječ o svakoj zemlji iz koje su ljudi otišli u Siriju. Oslobađanje Mosula i Rake prouzrokovaće novu prijetnju koja će opet da zahtijeva našu blisku saradnju“, naglasio je Mekejn.

Podsjetivši da je u BiH uhapšeno nekoliko terorista i da je od tada prošlo dosta vremena, Mekejn je istakao da je važno primjetiti da je u BiH postignut ogroman napredak u borbi protiv terorizma.

„Želim da zahvalim vlastima BiH za borbu protiv terorizma. Veliki uspjeh je postignut ovdje u borbi protiv prijetnje koju predstavljaju teroristi“, ocijenio je Mekejn.

On je istakao da ne očekuje da će u BiH i regionu biti rata, ali da je potreban angažman svih na očuvanju mira.

„Ne vjerujem da će biti rata, ali su potrebna koncentrisana nastojanja svih zemalja, regiona, ali i drugih, uključujući i SAD“, rekao je Mekejn.

On smatra da je postignut veliki napredak u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma na mnogim frontovima, ali da se mora očuvati i duh i tekst ovog sporazuma.

„Postoje velike poteškoće i prepreke, ali je postignut ogroman napredak od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Puno je toga što treba uraditi i želimo da napredak bude nastavljen. Većina američkih kongresmena stoji iza BiH i podržava je“, rekao je Mekejn i dodao da vjeruje da većina Amerikanaca smatra jako dobrim i podržava priključenje BiH u EU.

On je poručio da politika SAD i dalje ostaje posvećena pružanju podrške građanima BiH i promovisanju nastavka evropskih integracija, ali da je vrijeme da SAD i njeni saveznici i prijatelji u Evropi i regionu fokusiraju svoju pažnju na BiH i Balkan jer ostaje nekoliko pitanja koja treba riješiti.

Mekejn kaže da američki Kongres podržava aktiviranje MAP-a koji će na kraju da dovede do priključenja BiH u NATO.

„Vojnici BiH pokazali su da su važni za NATO i za naša nastojanja u Avganistanu. Bojim se da će da bude još zahtjeva za angažovanjem NATO u opasnom svijetu“, rekao je Mekejn i posebno se zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na službi u Avganistanu.

On kaže da nije donio neku važnu poruku, jer ne vjeruje da SAD ili Senat trebaju da govore liderima u BiH šta treba da urade, ali da im je prenio stavove SAD, od kojih je jedan, osim podrške MAP-u i članstvu u EU, problem korupcije koji bi vremenom mogao da bude smetnja članstvu u NATO i EU.

„Pokrenuo sam pitanje korupcije i nadamo se da će i u toj oblasti biti napretka. To je ozbiljno pitanje i potrebna su jača nastojanja da bude riješeno“, smatra Mekejn.

On je istakao da je jedan od razloga njegovog dolaska u BiH i region i to što je to važan dio svijeta.

„Drugi razlog je što sam bio zabrinut zbog nekih izvještaja i informacija koje sam dobijao u vezi sa određenim situacijama ovdje, uključujući i ruski uticaj i miješanje“, rekao je Mekejn.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se