3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Lažni novac sve češće u opticaju

BANJALUKA – Rijetki su dani da u Srpskoj neko od stanovnika svjesno ili nesvjesno lažnom novčanicom ne plati račun na benzinskoj pumpi ili u tržnom centru, a mali broj njih zbog složenih zakonskih procedura prijavljuje falsifikate i kada ih uoči.

Najugroženiji su trgovci na pijacama, kod kojih najčešće završava lažni novac. Oni kažu da, iako su svjesni da je to krivično djelo, lažni novac pokušaju proslijediti dalje, pa ako uspije – uspije, piše Glas Srpske.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da su u 2014. i prva tri mjeseca ove godine prijavljene 132 osobe zbog falsifikovanja novca, a njihov broj se povećava iz godine u godinu.

– Pretežno falsifikuju novčanice od 50 i 20 evra, a ta pojava je najčešće otkrivana u većim gradovima – Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Prijedoru – kazali su u MUP-u RS.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da su zbog krize mnogi stanovnici skloni prevarama, uključujući proizvodnju i upotrebu falsifikovanog novca.

– Kriminal ove vrste i te kako postoji, a kako se štamparska tehnologija razvija, tako se povećavaju i mogućnosti za izradu prilično dobrog falsifikata, zbog čega ga je teže i otkriti – rekao je Pavlović i dodao da ljudi koji bivaju prevareni izbjegavaju to da prijave, osim ako se radi o velikom iznosu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se