23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kome u BiH odgovara minimiziranje i negiranje terorizma?

Evropska unija pojačava granice zbog opasnosti od potencijalnih terorista, a BiH, pa čak i dio Evrope problem terorizma u BiH, gura ispod tepiha. Dok Evropa nije sigurna, Amerika jeste – pa je BiH stavila na crnu listu, piše RTRS.

Zahvaljujući Nusretu Imamoviću, komandantu al-Nusra Fronta, i sedam organizacija koje finasiraju Islamsku državu, BiH je od kraja prošle godine na „crnoj listi“ Savjeta bezbednosti UN. U nebrojenim šerijatskim naseljima, a i gradovima, u FBiH, prema saznanjima stranih obavještajnih službi, nesmetano djeluje više od 6.000 sljedbenika vehabijskog pokreta, a pretpostavlja se da je broj njihovih simpatizera premašio stotinu hiljada. Više stotina bh. državljana borilo se, a i dalje se bori u redovima Islamske države. Sve to daje za pravo ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganu Mektiću da građanima poruči da terorističkih kampova u BiH nema…

– Odgovorno tvrdim da u BiH nema određenih kampova ili mjesta gdje se vrši obuka i uvježbavanje u bilo kakvim disciplinama koja ima ikakve veze sa terorizmom – kaže Mektić.

U paradžematima, ni Islamska zajednica, a ni BiH nisu u stanju da provede svoje zakone. Ministra bezbjednosti to ne brine, a tvrdnje bezbjednosnih službi Republike Srpske smatra zloupotrebom za političke i medijske ciljeve.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ističe da je svima poznata činjenica, a i strancima koji se nalaze u BiH, kao i nadležnim službama Republike Srspke da postoji veliki broj paradžemata. Dodaje i da je više stotina lica regrutovano na džihadistička ratišta, dok se vratilo više od 50.

Neadekvatne kazne pred Sudom BiH povratnicima sa ratišta Islamske države, pa ni činjenica da za male pare otkupljuju svoju slobodu ne zabrinjavaju bh. zvaničnike. Politički ciljevi u prvom planu i u svakoj prilici.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Dens Zvizdić  kaže da bi „recimo, donošenje zakona o zabrani govora mržnje i negiranju svih zločina, uključujući zločin genocida značajno bi uticalo na smanjenje tenzija u BiH“.

Zašto su politička pitanja koja SDA godinama nameće dovedena u kontekst antiterorističke saradnje BiH i Evropske unije? Skretanje pažnje sa stvarnog problema, smatraju u Republici Srpskoj.

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, upozorava da „bilo kakvo minimiziranje opasnosti od terorizma jeste, u stvari, najveća preporuka terorizmu“.

Minimiziraju li evropski zvaničnici stvarnu opasnost od desetina šerijatskih sela u BiH ili taktiziraju.

Žil de Kerčovi, koordinator EU za borbu protiv terorizma, kaže da „BiH obavlja svoju dužnost, želi da radi, imaju opredjeljenje da ostanu aktivni“.

Negira evropski zvaničnik povezanost BiH državljana ili džihad boraca azijatskog porjekla, koji su ratovali i u BiH, sa terorističkim aktima po Evropi. Јedina veza, kaže, jeste činjenica da je oružje kojim je izvršen teroristički napad u Parizu sa ovih prostora. A zahvaljujući kome je to oružje dospjelo u Pariz i može li Mektić „odgovorno da tvrdi“ da u vehabijskim selima nema oružja, kad već tvrdi da nema kampova!?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se