8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Koliko ima demokratije u BiH?

S prosječnom ocjenom 4,54 američka nevladina organizacija “Freedom House” svrstala je Bosnu i Hercegovinu na 16. mjesto po demokratiji među 29 tranzicijskih zemalja.

Najbolju ukupnu ocjenu u 2017. dobila je Estonija 1,93, a najlošiju Uzbekistan 6,96 koji se nalazi u evroazijskoj grupi. Iz regije je najbolje ocijenjena Slovenija s 2,04, a najlošije Kosovo s prosječnom ocjenom 4,96.

Bosna i Hercegovina je ocijenjena sa 4,54, a ispred nas su Bugarska (3,36), Rumunija (3,39), Mađarska (3,54), Srbija (3,82), Crna Gora (3,89), Albanija (4,14), Hrvatska 4,35 i Makedonija (4,43).

Svrstana u kategoriju nekonsolidovane ili polukonsolidovane demokratije, BiH je na skali od 1 do 7, gdje je 7 najlošija ocjena, najbolju ocjenu 3,25 dobila po pitanju provođenja izbora, a najlošiju po pitanju vlasti, vlade, parlamenata i uopšte političkog upravljanja.

Što se tiče korupcije, tu je stanje “malo bolje” nego po pitanju upravljanja i dobili smo ocjenu 5, lokalne vlasti su dobile ocjenu 4,75 kao i po pitanju nezavisnosti medija, po pitanju nezavisnosti pravosuđa dobili smo ocjenu 4,5, a po pitanju razvijenosti civilnog društva 3,5.

U dijelu koji govori o zemljama Balkana u izvještaju se ističe “nestabilna situacija u Makedoniji” te u Bosni i Hercegovini “gdje mnogi političari igraju na kartu etničkih podjela radi ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva”.

– Prkošenjem Ustavnom sudu BiH “istaknuo se” lider bh. entiteta RS Milorad Dodik – piše u izvještaju. Od kraja ratova 90-ih godina na području bivše Jugoslavije dilema EU-a bila je ostvariti ravnotežu između potrebe za provođenjem dugoročnih reformi i kratkoročnih prioriteta održavanja stabilnosti – navodi se.

-EU je oprezno radio na tome da održi mir, ali njegove institucionalne krize i prekršena obećanja narušila su mu vjerodostojnost – piše Freedom House i napominje da to smanjuje prostor za reforme na Balkanu.

U izvještaju za 2017. kaže se da su “populisti uzdrmali posthladnoratovski poredak u Evropi i Evroaziji, ali bi to mogao biti i poziv na buđenje i provođenje reformi”.

Ukupna ocjena u izvještaju organizacije Freedom House FH-a objavljenom pod naslovom “Lažna populistička obećanja” izračunata je za svaku pojedinu državu iz zbira pojedinačnih ocjena za osam kategorija pri čemu je najbolja ocjena 1, a 7 je najlošija.

Freedom House ocjenjuje da su uspjesi populista na izborima u Zapadnoj Evropi i u SAD-u “uzdrmali svijet”, pa tako i postkomunističku Evropu i Euroaziju.

Projekt “Nacije u tranziciji” počeo je 1995. godine, a jedna od hipoteza bila je da su zemlje u tranziciji krenule na put u jednom smjeru: osloboditi se diktature, ostaviti za sobom prošlost i napredovati različitom brzinom prema liberalnoj demokratiji – piše u izvještaju. Međutim, sadašnja slika govori da je prosječna ocjena za demokratiju u srednjoj Evropi pala brže nego u drugim dvjema subregijama, na Balkanu i u Evroaziji – piše FH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se