23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Јagode u službi zdravlja

Neodoljive, slatke, crvene jagode, osim odličnog uticaja na zdravlje mogu imati značajan doprinos i kada je ljepota u pitanju. Ovo voće čuva vid, podiže imunitet, štiti tijelo od slobodnih radikala i njihovih štetnih dejstava i „briše“ bore. Zbog svega toga, poručuju nutricionisti, pronađite mjesta za jagode u svom tanjiru.

Ako se izuzmu osobe koje su alergične na ovo voće, gotovo da ne postoji osoba koja ju je probala i kojoj se ova bobica nije svidjela.

Јagode pripadaju porodici ruža, a jedino su voće čije sjemenke nisu skrivene u plodu, nego se nalaze sa spoljne strane.

Ljekovita svojstva jagode, kako ploda tako i listova biljke, pominju se još u antička vremena. Zbog toga ne čudi što je danas stručnjaci ubrajaju u supernamirnice.

Onima koji se muče sa suvišnim kilogramima nutricionisti preporučuju ovo bobičasto voće, naročito u ovo doba godine.

Јagode su bogate C-vitaminom, A-vitaminom, vlaknima, imaju dosta gvožđa i folne kiseline. Osim toga, dobre su ako imate problema sa proljećnim alergijama.

Јedna porcija jagoda (veća šolja) ima oko 51,5 mg vitamina C, što je polovina potrebne dnevne doze ovog vitamina. Ovaj vitamin je poznat i saveznik jakog imuniteta, ali i moćan antioksidans koji može spriječiti pojavu i napredovanje katarakte.

Vitamin C je jedan od antioksidansa koji mogu pomoći pri prevenciji raka, s obzirom na to da je zdrav imunološki sistem najbolja odbrana tijela od bolesti.

Јagode su bogate i antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji uklanjaju slobodne radikale i neutralizuju potencijalne posljedice koje oni ostavljaju na ćelijama.

Pogotovo ako je uzet iz svježeg voća, vitamin C je od vitalnog značaja za proizvodnju kolagena, što pomaže u poboljšanju elastičnosti i otpornosti kože. Sa godinama opada proizvodnja kolagena u tijelu, pa je ishrana bogata vitaminom C jedan od uslova da imamo zdravu kožu koja izgleda mlađe.

Elaginska kiselina, koju jagode takođe sadrže, spriječila je dva glavna faktora u razvoju bora u ćelijama ljudske kože nakon kontinuiranog izlaganja UVB zračenju, koje oštećuju kožu, pokazali su rezultati nedavnih istraživanja.

Zahvaljujući kombinaciji vitamina, minerala i vlakana koja se nalazi u njemu, ovo ukusno voće pomaže u borbi sa holesterolom, povišenim krvnim pritiskom, blagotvorno djeluju na probavni trakt…

Najbolje ih je jesti svježe i same, bez dodataka u vidu šlaga, šećera, jogurta, čokolade.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se