8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Crvena potjernica za Јusićem, Herenda nema državljanstvo

Bivši pripadnik paravojne muslimanske formacije „Ševe“ Nedžad Herenda za kojim je Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu uopšte nema državljanstvo BiH, piše „Dnevni avaz“.

Pozivajući se na nezvanične izvore bliske pravosuđu BiH, list piše da je provjera Interpola pokazala da Herenda, koji je osumnjičen za ubistvo osam pripadnika bivše ЈNA u Velikom parku u Sarajevu u aprilu 1992. godine, nema ni državljanstvo neke druge zemlje, iako već 20 godina navodno živi u Holandiji.

Interpol zbog toga još nije objavio crvenu potjernicu za Herendom, iako ju je po zahtjevu Suda BiH već raspisao.

Prema izvorima iz Tužilaštva BiH, Interpol sada treba da objasni kakve veze ima raspisivanje i objavljivanje potjernice sa Herendinim državljanstvom.

List navodi i spekulacije da se Herenda u Holandiji krije pod lažnim imenom, kao i da je zaštićeni svjedok Haškog tribunala, gdje bi trebalo da svjedoči u velikim predmetima političkih ubistava, zbog čega se među pojedine bošnjačke političare uvukao strah od njegovog izručenja BiH.

Interpol je juče po nalogu Suda BiH zvanično objavio crvenu potjernicu za Edvinom Јusićem iz Sarajeva, koga Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Velikom parku.

Јusić godinama živi i radi u Njemačkoj, a nedavno se obratio „Dnevnom avazu“, ističući da je spreman da javno svjedoči o ubistvima u Sarajevu, te da nije nedostupan pravosuđu BiH kako je to Tužilaštvo BiH ranije tvrdilo.

On ima državljanstvo BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se