18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Cilj Izetbegovića – osuditi što više Srba

BANJALUKA – Dva su cilja koja lider SDA Bakir Izetbegović želi ostvariti posredstvom pravosuđa na nivou BiH – prvi da se optuži i osudi što veći broj Srba na drakonske kazne zatvora, a drugi da se optuži i osudi današnje najviše rukovodstvo Republike Srpske za navodni neustavni referendum, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić.

„Na taj način se žele riješiti svih koji zastupaju dejtnosku BiH zasnovanu na konstitutivnosti i ravnopravnosti njenih građana“, navodi Kojić u kolumni za današnje „Nezavisne novine“.

On je ocijenio je potpuno jasno da je političko pravosuđe na nivou BiH karcinom društva koji metastazira i na druga dva stuba vlasti, sa jasnom tendencijom širenja mržnje među narodima, usporavanja ili čak blokiranja procesa pomirenja i suživota.

Kojić je podsjetio da je bivši predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso tražila disciplonovanje svih koji pokušavaju da naruše neustavni pravosudni sistem SDA i ugroze njenu poziciju protagoniste ratne politike unutar BiH i nestanka Republike Srpske.

„Jedan od njih je i sudija Branko Perić zato što se kontinuirano zalaže za nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe i ne libi se da svoj stav javno iznese. Osim toga, Perić je Srbin koji se ne može staviti pod kontrolu“, ističe Kojić.

On napominje da je ono što je Perić rekao udarilo direktno na ratne ciljeve porodice Izetbegović i njihovih pijuna u SDA.

„Perić je smetnja jer razmišlja i radi drugačije od ratnih kadrova SDA, koji obavljaju sudijsku frunkciju u Sudu BiH u toj, nazovimo, pravosudnoj instituciji i sude samo Srbima za počinjene ratne zločine, pritom ne mareći da li je došlo do kršenja međunarodnog ratnog i humanitarnog prava“, naveo je Kojić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se