8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

“Birač” dobio spor protiv Ukio banke

BIJELJINA – Fabrika glinice „Birač“ u stečaju dobila je sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je FG „Birač“ tužila za potraživanje u stečaju u iznosu od 155 miliona KM, javlja Capital.ba.

Punomoćnik FG „Birač“ Risto Kojić izjavio je da je sudskom presudom potvrđeno da je potraživanje Ukio banke neosnovano.

„Zadovoljan sam radom suda i ishodom ovog spora, jer mislim da se radi o sporu koji je značajan, ne samo za ovu regiju, već i za cijelu RS, pa i državu BiH, budući da je u pitanju spor sa bankom iz druge države“, izjavio je Kojić.

Vladimir Milošević, koji je u ovom sudskom sporu bio u poziciji umješača, kaže da je aktivno učestvovao u ovom parničnom postupku zajedno sa Pravnim timom FG „Birač“, te da je očekivao pozitivan ishod spora za FG „Birač“.

presuda birac 3

„Zadovoljan sam ishodom ovog postupka, jer je u presudi izrečeno da ne postoji osnovanost potraživanja Ukio banke prema FG „Birač“. Suštinski, sada je obesmišljena i blokada žiro – računa „Alumine“ koja je trenutno na snazi“, izjavio je Milošević, naglasivši da je tokom postupka iznijeto niz argumenata i dokumenata o ništavosti zaloga koje je potpisivala Ukio banka i njena povezana lica koji su bili suštinski u suprotnosti sa svim sistemskim zakonima Republike Srpske.

Milošević kaže da je i ova presuda od sudbinskog značaja za radnike „Alumine“.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku tražila je da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM. Litvanska banka je u svom tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je 12. aprila blokirala račune „Alumine“ , firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

Danas se očekuje pres konferencija u Alumini povodom presude. Uskoro opširnije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se