23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bandić u Јasenovcu: Ovdje je počinjen genocid

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić posjetio je Spomen-područje Јasenovac i naglasio da je na tom mjestu „počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svjetskom ratu“.

Bandić je sa saradnicima obišao Spomen-područje u susret obilježavanju 72 godine od proboja zarobljenika iz tog ustaškog koncentracionog logora.

„Svrha dolaska je inspekcija – da vidim je li sve uređeno kako bi 23. aprila došao, zajedno sa državnom delegacijom, da zapalim svijeću i položim cvijeće za one koji su ovdje nevini ubijeni“, kaže Bandić.

On je napomenuo da prije pet godina to nije bilo sređeno kao sada, već da je „sve bilo sablasno, te se nije moglo ni proći od lokvi, a žabe su kreketale unaokolo“.

Bandić navodi da je tadašnjem upravniku Spomen-područja Nataši Јovičić rekao da će to urediti, nakon čega su mašine stigle za tri dana.

Gradonačelnik Zagreba napominje da je u Јasenovcu ubijeno i 2.000 Zagrepčana, prenose hrvatski portali.

Bandić je jedan od rijetkih vladajućih političara u Hrvatskoj koji je ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku u više navrata nazvao zločinačkom i genocidnom tvorevinom.

Nekoliko stotina metara od Spomen-područja i dalje se nalazi spomenik na kome je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Ni Vlada Hrvatske, ni predsjednik te države do danas nisu učinili ništa da ta ploča bude uklonjena ili da bar bude izbrisan ustaški pozdrav.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se