2 C
Zvornik
20. април 2024.

Alumina: Zbog blokade računa ugroženo dalje poslovnje fabrike – šteta već 10 miliona

ZVORNIK – Kompanija Alumina je već treći dan u nezakonitoj blokadi poslovnih računa po osnovu odluke Osnovnog suda u Zvorniku i sudije Jelene Todorović. Imenovana sudija nije prihvatila da hitno obustavi izvršenje na osnovu privremene mjere kojom je Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio Pavgordu da preduzima radnje naplate protiv Alumine, saopšteno je iz zvorničke fabrike.

Ovim nečinjenjem postupajuće sudije je ugroženo dalje poslovanje fabrike, a šteta se na današnji dan mjeri iznosom od 10 miliona KM.

O kakvoj apsurdnoj situaciji se radi, svjedoči činjenica da je račun „Alumine“ blokiran na iznos od 155 miliona KM koje je Ukio banka plasirala po kreditima svojim povezanim litvanskim firmama ATV, KTF, Balkan Invest i UAB Energolinija i to u periodu od 2003. do 2011. godine i koji novac je završio u privatnim džepovima bivših litvanskih vlasnika.

Prema našim saznanjima, o ovim radnjama se vode krivični postupci kako u Litvaniji tako i u Republici Srpskoj. O uvjerenju u osnovanost i naplativost ovog potraživanja govori sam akt Ukio banke koja je dio svojih potraživanja od 122 miliona KM ustupila firmi Pavgord iz Foče za 10% cijene. Čak je i sama ta transakcija nezakonita sa stanovišta Zakona o deviznom poslovanju RS, a i time ništavna.

Dakle, Alumina, kao privredni gigant Jugoistočne Evrope, porodično blago Republike Srpske, je dovedena u situaciju da kontroverzna fočanska firma, na ime kriminalnog potraživanja, nezakonitim aktom zvorničke sudije i uz svesrdnu i izolovanu podršku lokalnog moćnika, drži u blokadi poslovni račun Alumine! Dakle, Alumina se, kao taoc, primorava da plati tuđe kriminalne radnje, čime se otima novac od radnika Alumine, Republike Srpske i njenih građana, stoji u saopštenju iz Alumine.

Usled ovakvog stanja, uprava Alumine je prinuđena da privremeno mijenja sve investicione planove, da obustavi tekuće projekte i zapošljavanja, smanji proizvodnju i da svu energiju fokusira u očuvanju proizvodnje kako ne bi došlo do fizičkog uništenja proizvodnih postrojenja.

Sa druge strane, Alumina će nastaviti da vodi pravnu borbu u cilju dokazivanja da su predmetna potraživanja i zaloge kriminalna, ništavna i da su isti protivni prinudnim propisima Republike Srpske. Alumina će u toku sledeće nedelje da podnese krivične prijave protiv svih učesnika u radnjama koje su dovele do ove blokade kao i da protiv istih pokrene parnične postupke u cilju naknade višemilionske štete koju fabrika trpi iz dana u dan.

Kompanija Alumina vjeruje u pravosudni sistem i institucije Republike Srpske, vjeruje u pravosudne organe gonjenja, te smatra da su akti Osnovnog suda u Zvorniku, kontroverzne grupe okupljenje oko Pavgorda, samo nesavjesni akti pojedinaca, podstaknuti opšte neprihvatljvim motivima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se