18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zapad zatvara oči pred atacima na Dejtonski sporazum

MOSKVA – Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je juče u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, koji mu je prenio zabrinutost Rusije zbog sve češćih pokušaja promjene Dejtonskog sporazuma koje podstiču i neke zapadne zemlje.

Lavrov je rekao da je ruski stav i dalje nepromijenjen kada je riječ o Dejtonskom sporazumu, ali da je mirovni sporazum pred velikim izazovima.

– Rusiji je dobro poznato da neki od zapadnih partnera pokušavaju ili da zatvaraju oči ili da direktno gledaju kroz prste pokušajima promjene Dejtona. Mi aktivno radimo sa njima da bismo ih zadržali u okvirima koje je odobrio Savjet bezbjednosti UN – naglasio je Lavrov.

On je podsjetio da je nedavno, na rusku inicijativu, održan sastanak ambasadora zemalja članica Savjeta za primjenu mira u BiH (PIK) na kojem je Rusija pomenuta pitanja principijelno zaoštrila i uglavnom nije čula primjedbe.

– Mi ćemo dosljedno nastaviti našu politiku. Rusija polazi od toga da se rukovodi sporazumima koje je postigla sa RS prije svega na vašim sastancima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Cilj naših sporazuma je da bude obezbijeđeno striktno poštovanje principa Dejtonskog sporazuma i da se ne dozvoli kršenje prava konstitutivnih naroda i entiteta – istakao je Lavrov i dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje odnose sa RS i u oblasti ekonomije i humanitarnog rada.

Dodik je izjavio da je šef ruske diplomatije ukazao da su neka rješenja sa Zapada usložnjavala probleme u BiH.

– Lavrov je nedvosmisleno ukazao da je u BiH bilo ponašanja, prije svega sa Zapada, koja su išla za tim da se uslože određeni problemi – rekao je Dodik.

On je istakao da mu je Lavrov prenio stav da ruski zapadni prijatelji angažovani u BiH nisu najčešće konstatovali realnost i da su rješenja koja su donesena dovela do većih problema nego ranije.

– Ovo je bila prilika da razgovaramo o potrebi da bude očuvana stabilnost i mir kao primarni cilj – rekao je Dodik.

On ističe da je susret iskoristio i da zahvali Lavrovu za brzu reakciju ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova nakon inicijative Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid i inicirao sjednicu PIK-a.

– Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i želi da sačuva Dejtonski mirovni sporazum. To smo mogli da vidimo na djelu. Rusija je uvijek bila puna razumijevanja za podršku da bude održana dejtonska struktura BiH – rekao je Dodik.

On je tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije izrazio žaljenje zbog iznenadne smrti ruskog ambasadora u Savjetu bezbjednosti UN Vitalija Čurkina kojeg je opisao kao velikog prijatelja Srpske.

Govoreći o dijelu razgovora koji se odnosio na ekonomske teme, Dodik je rekao da je dobio uvjeravanja da Rusija i dalje stoji iza projekta u vezi sa Rafinerijom nafte u Brodu. Lavrova je upoznao i sa namjerom da u Banjaluci bude izgrađen ruski pravoslavni centar u sklopu kojeg bi osim hrama postojali i sadržaji za edukaciju.

Predsjednik RS najavio je za danas sastanke sa privrednim strukturama i predstavnicima banaka sa kojima će razgovarati o mogućnostima saradnje.

Predavanje

Milorad Dodik juče je održao predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose kojem je prisustvovalo više od 250 učesnika. Dodik je poručio da je RS odlučna da očuva svoju institucionalnu poziciju.

– Podrška slovu, a ne duhu Dejtona je osnovna poruka koju sam uputio – rekao je Dodik.

Poslije njegovog izlaganja diskutovano je o situaciji na Balkanu.

– Moja poruka bila je da se suprotstavimo svakom urušavanju nadležnosti RS i da ono što su nasiljem uradili visoki predstavnici postavimo na dnevni red u BiH kako bismo to mogli da rješavamo na pravi način – rekao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se