23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Švajcarska firma “Zeochem”, počinje izgradnju fabrike u Zvorniku – u ponedjeljak polaganje kamena temeljca!

ZVORNIK – Švajcarska firma “Zeochem”, iz Grupacije “CPH Chemie + Papier Holding AG”, je nedavno kupila industrijsko zemljište u Bosni i Hercegovini, tačnije u Zvorniku.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike je zakazano za ponedjeljak 06.03.2017. godine u 10 časova.

Plan za završetak radova je kraj 2017. godine, a pomenuta fabrika će proizvoditi molekularna sita (u prahu), specijalne zeolite i silikatne hromatografske gelove.

Kako što je poznato, firma “Zeochem”, koja je kćerka firma, kompanije “CPH Chemie + Papier Holding AG”(Holding kompanija grupacije: “CPH”), je nedavno kupila 5400m2 industrijskog zemljišta u Zvorniku, u Bosni i

Hercegovini i po riječima dr Alois Waldburg-Zeila (Alojz Valdburg-Cail), izvršnog direktora “Zeochema”, namjera ove kompanije je da se na ovom mjestu gradi proizvodni pogon za proizvodnju molekularnih sita u prahu

(“PURMOL”), specijalnih zeolita (“ZEOprep”), kao i silikatnih hromatografskih gelova (“ZEOflair”).

“Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer će projektovana fabrika, pored postojećih u Švajcarskoj, SAD-u i Kini, svoje proizvode plasirati na globalnom nivou i na sve kontinente”, kaže gospodin Alois Waldburg-Zeil (Alojz Valdburg-Cail).

Nova fabrika “Zeochema”, koja je dio višemilionske investicije (oko 9 miliona švajcarskih franaka (CHF)), bi trebalo da bude puštena u probni rad krajem 2017. godine i zapošljavaće oko 40 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon „Zeochema” se nalazi u neposrednij blizini kompanije “Alumina”, koja je inače dugogodišnji partner „Zeochema”, i kao ozbiljan isporučilac sirovina je svakako indirektni učesnik u projektu.

Izvršni direktor (CEO) Grupe CPH, dr Peter Schildknecht (Peter Šildneht), kaže da je saradnja koja je prije nekoliko godina uspostavljena sa kompanijom “Alumina” u Zvorniku, prerasla vremenom u veoma ozbiljnu i sada već dugotrajnu, a kao rezultat iste, javljaju se između ostalog i projekti ovakve vrste, kojom firma „Zeochem” nastavlja da svojim kupcima nudi visoko kvalitetne proizvode, pogotovo proizvode koji su do sada bili dio proizvodnog portfolia fabrike u Uetikonu u Švajcarskoj.

U kompaniji “Alumina” izražavaju zadovoljstvo dolaskom “Zeochema“ u Zvornik.

“Mi smo takođe zadovoljni što “Zeochem” nastavlja saradnju sa nama na ovaj način”, kaže predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika, koji dalje dodaje: “Naše kompanije su postigle zavidnu zajedničku saradnju, kako u poslovnom, tako i u tehnološkom smislu i ovaj projekat će svakako potpomoći da se položaj i naše kompanije učvrsti na svjetskom tržištu”.

Izvođači radova na izgradnji nove fabrike “Zeocehma” u Zvorniku su domaće firme, iz okruženja.

Grupacija CPH

CPH je međunarodno aktivna raznolika industrijska grupa koja ima sjedište u Švajcarskoj, koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja.

Grupa CPH i njene kćerke, održavaju proizvodnju u sedam (7) proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švajcarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Kini i sada u BiH.

Promet grupacije u 2015. godini je iznosio 420 miliona CHF (Švajcarskih franaka) i akcije holding kompanije “CPH Chemie + Papier Holding AG” su ulistane na SIX Švajcarskoj berzi hartija od vrijednosti (skraćeni kod: «CPHN»).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se