7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Sud poslao novo pismo članovima Predsjedništva

SARAJEVO – Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio je da je dobio odgovore članova Predsjedništva BiH na zahtjev da se odrede o legitimaciji Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim sudom u vezi sa bošnjačkim zahtjevom za revizijom presude po tužbi protiv Srbije.

Zagrebački „Večernji list“, izdanje za BiH navodi, da je Ambasada BiH u Holandiji dobila novo pismo od Suda za članove Predsjedništva BiH, kojim se potvrđuje da je ova institucija dobila odgovore članova Predsjedništva BiH vezano za Softićev status.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u svom odgovoru Sudu ponovio ranije izneseni stav da Softić nema legitimitet i da ga Predsjedništvo BiH kao nadležna institucija nije ovlastilo za podnošenje zahtjeva za reviziju, prenijeli su ranije mediji.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Sudu je prezentovao stav da je Softić i dalje legitimni agent BiH, jer navodno Predsjedništvo BiH nikada nije povuklo dodjeljeno mu odobrenje kao agentu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je pismu naveo da Predsjedništvo BiH nije raspravljalo i odlučivalo o pismu, i o navodima iz pisma Suda.

Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se 2. marta da svaki član pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu u vezi sa revizijom presude tog suda po tužbi protiv Srbije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se