5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba sa autizmom u Zvorniku

ZVORNIK – U Centru za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima danas je, povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom koji se obilježava 2. aprila, organizovan sportski dan i druženje korisnika ovog centra i djece tipičnog razvoja iz Osnovne škole „Sveti Sava“.

– U okviru planiranih aktivnosti djeca su se najprije predstavljala i upoznavala, a nakon toga organizovano je crtanje na betonu, te sportske igre. Događaj je završen druženjem uz grickalice i sokove, a djeca su bila u prilici i da puste balone plave boje koja je zaštitna boja djece i osoba sa autizmom – rekle su koordinatorke u Centru psiholog Andrijana Gordeljević i master psiholog Marijana Ćirković.

Ciljevi današnje radionice u kojoj je učestvovalo 25 djece, između ostalog su integracija i socijalizacija djece sa poteškoćama sa djecom tipičnog razvoja, stvaranje atmosfere pomaganja i humanosti i razumijevanje različitosti.

Biljana Milić, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Grada Zvornika, podsjetila je da je Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima otvoren 1. oktobra 2015. godine sa ciljem da im se, pružanjem stručnih usluga, obezbijedi kvalitetniji život. Otvaranje su finansirali UNICEF i Grad Zvornik.

– Prilikom njegovog osnivanja imala smo podršku, prije svega gradonačelnika Zorana Stevanovića, kao i UNICEF-a kroz Projekat razvoja i saradnje u regiji Birač. Po njegovom završetku Gradska uprava je preuzela sve obaveze u smislu održivosti Centra i Učionice za rad i radost koja je u julu 2016. godine otvorena u školi u Branjevu kao ispostava Centra, a sa ciljem da se usluge koje se pružaju u Centru učine dostupnim i djeci iz udaljenih ruralnih područja – rekla je Milićeva.

Ona je istakla da su ovakva i slične aktivnosti značajne za podizanje svijesti kod stanovništa o problemima sa kojima se susreću osobe oboljele od autizma.

– Time skrećemo pažnju na to da i oni imaju potrebu za integracijom u društvo, kao i na našu obavezu da im pomognemo u ispunjavanju te potrebe. Istovremeno, time podsjećamo i na probleme svih drugih sa smetnjama u razvoju i doprinosimo unapređenju socijalne inkluzije, ne samo osoba oboljelih od autizma nego i svih drugih sa različitim smetnjama u razvoju – napomenula je Milićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se