12 C
Zvornik
20. април 2024.

NDP traži oštriji stav SDS-a u Sarajevu

SARAJEVO – Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu donesene na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid širi pukotine u Savezu za promjene, a novi test za odnose u tom bloku biće nastavak prekinute sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane za 3. mart, piše Glas Srpske.

Savez za promjene je na nivou BiH u vladajućoj koaliciji sa SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović, mimo institucija BiH, inicirao podnošenje zahtjeva za reviziju. Problemi Saveza za promjene su udaljeni stavovi stranaka koje ga čine u vezi sa tim kako će dalje djelovati u Parlamentu BiH.

U SDS-u, čiji su ministri nastavili da rade u Savjetu ministara usvajajući i tačke dnevnog reda, koje ni po čemu nisu hitne, u petak nisu željeli da otkrivaju karte u vezi sa djelovanjem poslanika u nastavku sjednice prekinute prije petnaestak dana zbog najave podnošenja zahtjeva za reviziju. Stranke Saveza za promjene, koje su u RS opozicija, nisu podržale ni zaključke u vezi sa daljim ponašanjem predstavnika RS u institucijama BiH, usvojene na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić rekao je da će dogovor o daljem djelovanju postići na sjednici poslaničkog kluba.

– Ima još vremena do sjednice doma i vidjećemo kako ćemo se ponašati – rekao je Bojić.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković upozorava koalicione partnere da nema govora da se mogu ponašati kao da se ništa nije desilo. To će u ponedjeljak staviti do znanja i zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladenu Bosiću iz SDS-a sa kojim je zakazao sastanak.

– Vidjećemo šta misle. Ako se budu ponašali kao u Savjetu ministara, otvoreno ću im reći da ne računaju na mene. Zbog svih skandala u vezi sa revizijom presude trebalo bi povući radikalnije poteze. Ako ovo budemo prećutali, onda ne možemo predvidjeti šta nam ubuduće mogu spakovati – upozorio je Novaković.

Na štetno ponašanje ministara iz Saveza za promjene upozorava i poslanik SNSD-a Lazar Prodanović.

– Ponašaju se kao da se ništa nije desilo. Ne treba donositi odluke u Parlamentu BiH osim onih koje su neodložne. SNSD će se striktno držati zaključaka Narodne skupštine. Bilo bi tragično da predstavnici RS ne poštuju zaključke Narodne skupštine – naglašava Prodanović.

U SDA smatraju da će Parlament BiH raditi normalno.

– Blokade su antidejtonsko djelovanje. Neka sudovi rade svoj posao, a Parlament treba da radi svoj. Pred nama je mnogo posla i ne smijemo gubiti vrijeme na opstrukcije i blokade – istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović iz SDA.

Njegova zamjenica Borjana Krišto iz HDZ-a BiH smatra da izvršna i zakonodavna vlast treba da rade svoj posao.

– Ne bi trebalo da bude opstrukcija u radu Parlamenta i Savjeta ministara. Drugim institucijama treba da prepustimo da se bave svim onim što se desilo u vezi sa revizijom presude – naglasila je Krišto.

Poslanik DF-a Damir Bećirović uvjeren je da će se parlamentarna većina ponašati kao da se ništa nije desilo.

– Kod nas se uvijek ponašamo po principu tresla se gora rodio se miš, pa će tako biti i ovaj put. Možda bude ponesena neka inicijativa od srpskih stranaka koja neće dobiti podršku stranaka iz Federacije i na tome će se završiti – rekao je Bećirović i dodao da ne vjeruje da će biti većih blokada.

Prekid sjednice

Poslanici stranaka iz RS su 16. februara bili u zgradi Parlamenta BiH, ali nisu željeli da prisustvuju sjednici Predstavničkog doma nakon najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će biti pokrenuta revizija presude pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Sjednica je počela bez srpskih poslanika i predstavnika u Savjetu ministara BiH, ali je prekinuta već na startu i odgođena za 7. mart.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se