14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mladi imaju duplo veću šansu da obole od raka debelog crijeva

Ljudi rođeni devedesetih godina prošlog vijeka imaju dvostruko više šanse da im bude dijagnostikovan rak debelog crijeva i četiri puta veći rizik od dobijanja karcinoma rektuma od onih koji su rođeni pedesetih, pokazuje nova studija, pišu „Večernje novosti“.

Studija objavljena u utorak, sprovedena od strane Američkog društva za borbu protiv raka, utvrdila je da, dok broj oboljelih od raka debelog crijeva bilježi pad kod starijih osoba rođenih između 1890. i 1950. godine, došlo je do naglog povećanja oba raka među mladim ljudima.

Istraživanje je pokazalo da, iako su stope raka debelog crijeva za cijelu populaciju u padu od 1974. godine zahvaljujući napretku i rasprostranjenosti skrininga, one su u porastu za 1 do 2,4 odsto svake godine kod odraslih između 20 i 39 godina starosti.

„Od 1950. godine, rizik se povećava u narednim generacijama. To nije izričito jedna generacija, nego rizik nastavlja da raste za svaku novu generaciju“, rekla je Rebeka Sigel, istraživač Američkog društva za borbu protiv raka, u izjavi koju prenosi Raša tudej.

Studija pokazuje da je jedan od razloga za povećanje rizika među mladima činjenica da obično ne odlaze na preglede sve dok ne postanu stariji.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom debelog crijeva opao je zbog dostignuća u kolonoskopiji, i sada u SAD ima više od milion izliječenih od ove bolesti.

Јoš se ne zna zašto postoji porast kolorektalnog karcinoma, a studija kaže da razlog može biti povezan sa gojaznošću.

Naučnici smatraju da su najveći faktori rizika fizička neaktivnost, konzumiranje previše mesa, alkohol i pušenje.

Kao preventiva od ove opake bolesti preporučuje se vježbanje, ishrana sa više povrća i voća, te unošenje preporučene količine kalcijuma i vitamina D.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se