15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Italijani „masovno“ odlaze na eutanaziju u Švajcarsku

RIM – Najmanje 150 državljana Italije prošle godine je odlučilo da ode na eutanaziju u Švicarsku, saopštile su organizacije koje traže legalizaciju te prakse u Italiji.Iz jedne od tih oranizacija „Exit Italia“ saopšteno je da je 2004. godine bilo oko 30 poziva nedjeljno za pitanja o eutanaziji u Italiji, dok je taj broj sada utrostručen.

Rasprave o pravu na eutanaziju ponovo su u centru pažnje u Italiji od kada je u Švajcarskoj umro Italijan Fabijan Antonijana (40), koji je poslije saobraćajne nesreće 2014. godine ostao slijep i potpuno paralizovan.

Antonijani, koji je tražio „pravo na dostojanstvenu smrt koju želi jer se osjeća kao u kavezu“, prebačen je u Švajcarsku na eutaniziju.

U Italiji je eutanazija zabranjena, dok je u tri evropske zemlje legalizovana – Holandiji, Belgiji i Luksemburgu. Ipak, u pojedinim zemljama je dozvoljen neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj, gdje je na snazi „asistirano samoubistvo“.

U Belgiji i Holandiji se za eutanaziju primjenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se