18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dužan 30.403 KM za kazne

BANJALUKA – Vozači u Republici Srpskoj koji su lani prekoračili brzinu dužni su 3,47 miliona maraka, a rekorder po broju kazni je „Šumaher“ iz Modriče koji je uspio da sakupi 30.403 KM duga za saobraćajne prekršaje.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prosječna plata stanovnika RS u januaru iznosila 815 KM, ukupan dug nesavjesnih vozača teško da mogu pokriti 4.263 prosječne plate.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da su vozači lani napravili 290.516 prekršaja u saobraćaju, zbog čega su im izrečene novčane kazne u iznosu od 6,84 miliona KM, od čega nije naplaćeno 3,47 miliona KM.

– Najveći broj evidentiranih prekršaja koje vozači čine odnosi se na prekoračenje dozvoljene brzine vozila – rekli su u MUP-u RS.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović istakao je da je broj prekršaja u saobraćaju lani povećan za oko 30 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je istovremeno smanjen broj poginulih.

– Na putevima Srpske lani je bila 121 saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo 130 lica, odnosno najmanje u posljednjih dvadeset godina – rekao je Radović i dodao da bi broj prekršaja u narednom periodu mogao biti smanjen s obzirom na to da je počela primjena novog zakona, koji je sa sobom donio i paprene kazne.

– Prvi rezultati novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH pokazali su da je od 1.000 kontrolisanih vozila u Banjaluci 67 odsto vozača koristilo pojas, što je za gotovo 30 odsto više nego ranije – rekao je Radović.

Dodao je da se može očekivati da će i broj drugih prekršaja u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine i vožnja u alkoholisanom stanju, biti smanjen u narednom periodu.

– Smanjenjem broja prekršaja smanjiće se i broj saobraćajnih nesreća, kao i svih onih posljedica koje nose sa sobom – istakao je Radović.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra da je mnogo više vozača koji ne poštuju propise u saobraćaju nego onih koji ih poštuju.

– Veće kazne nisu rješenje jer će se s njima povećati stepen nenaplativosti i korupcija – rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, najveća zamjerka je što novac od naplaćenih kazni ne bude iskorišćen za projekte iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, izgradnju novih puteva i kružnih tokova, kao i finansiranje raznih kampanja iz ove oblasti.

Osim, kako kaže, „udarca po džepu“, nadležni bi trebalo da urade još mnogo toga kako bi se probudila svijest vozača, između ostalog, blokadu brzine na vozilu, kao što je slučaj u mnogim zemljama širom svijeta.

Nadležni su apelovali na vozače u RS da poštuju propise u saobraćaju, te da za volan ne sjedaju pod dejstvom alkohola, a sve kako bi bio smanjen broj nesreća.

Pješaci

Prema podacima MUP-a RS, pješaci su lani počinili 2.382 prekršaja u saobraćaju koji su kažnjeni sa 46.280 KM.

– Najveći broj prekršaja napravljen je prilikom prelaska puta na udaljenosti manjoj od 100 metara od obilježenog pješačkog prelaza. Taj prekršaj pješake je lani koštao 28.098 KM – rekli su u MUP-u RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se