13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zvornik ima najveću obuhvaćenost djece pripremnim odjeljenjima

ZVORNIK – Grad Zvornik u prošloj godini imao je najveću stopu obuhvaćenosti predškolske djece pripremnim odjeljenjima, negdje oko 95 posto, a u ovoj očekuje se i više, rekao je danas direktor Dječijeg vrtića „Naša radost“ Vukomir Stanković.

– Pohvaljeni smo u Ministarstvu prosvjete i kulture, jer je Grad Zvornik kada je u pitanju obuhvaćenost djece pripremnim odjeljenjima ubjedljivo na prvom mjestu u Republici Srpskoj, a smatram i u BiH. To je omogućeno zahvaljujući Gradskoj upravi Zvornik koja finansira rad 13 odjeljenja, koliko ih imamo trenutno u samom gradu i po mjesnim zajednicama, tako da je za roditelje sve besplatno – nagolasio je Stanković.

On je podsjetio da je prošle godine bilo 16 pripremnih odjeljenja u periodu od 1. marta do 31. maja od čega je 4 finansiralo resorno Ministarstvo, a ostale Grad Zvornik i njima je bilo obuhvaćeno oko 400 djece.

– U saradnji sa Gradskom upravom mi smo sa pripremnim odjeljenjima krenuli ponovo od 1. oktobra i ne prekidamo u toku čitave školske godine. Trenutno imamo 13 pripremnih odjeljenja, od čega tri u gradu sa 73 djece i 10 u mjesnim zajednicama sa 168 djece i to u Čelopeku 27 djece, Karakaju 10, Ceru 16, Oraovcu 9, Križevićima 19, Roćeviću 12, Branjevu 20, Pilica 14,Skočiću 16 i Tršiću 25 djece, a uskoro krećemo i sa odjeljenjem u Kiseljaku. Ovim putem zahvaljujem se gradonačelniku i njegovom zamjeniku na razumijevanju i bezrezervnoj podršci – rekao je Stanković dodavši da od 1. marta očekuje da se broj djece poveća.

Stanković je napomenuo i da je za djecu vrtića organizovan boravak na Zlatiboru.

– Naša djeca, ukupno njih 25, zajedno sa svojim vaspitačima, sutra putuju na Zlatibor gdje će boraviti pet dana. Mi smo ovu vrstu zimovanja praktikovali i ranije i obično je to prva prilika kada se djeca odvajaju od roditelja, što je i odličan vid socijalizacije, a o tome koliko je to zdravo da i ne govorimo. Nadamo se da će djeci biti lijepo i da će se vratiti puni pozitivnih utisaka – rekao je Stanković.

Dječiji vrtić „Naša radost“ u cjelodnevnom boravku ima 223 djece, što je maksimalan kapacitet. Poslije podne u poludnevnom boravku imaju dvije igraonice sa 38 djece i tri pripremna odjeljenja sa 73 djece, kao i još 168 djece u pripremnim odjeljenjima po mjesnim zajednicama. Na trenutnoj listi čekanja za stalni boravak ima 76 djece, a do maja očekuje se da taj broj bude oko 100 djece.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se