10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Zanimljive činjenice o dodjeli Oskara koje niste znali

Mjuzikl “La La Land” osvojio je šest Oskara na 89. dodjeli nagrada Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku: za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pjesmu i scenografiju ali je film “Mjesečina” proglašen za najbolji film.

U skoro savršenoj dodjeli na kraju je ipak došlo do velike brljotine: Fej Danavej, koja je sa Vorenom Bitijem dodjeljivala nagradu za najbolji film, pogrešno je pročitala da je dobitnik “La La Land”. I dok su reditelj Dejmijen Šazel i ekipa držali svoje govore i počeli da slave, jedan član Akademije ih je prekinuo rekavši da je došlo do greške i da je “Mjesečina” najbolji film.

Od osnivanja 1929. godine svaka dodjela Oskara ističe se upečatljivim momentima i iznenađenjima pri dodjeli čuvenih statueta.

Slijedi nekoliko manje poznatih činjenica:

– Najmlađa dobitnica je Širli Templ koja je Oskara dobila sa samo pet godina, 1934, iako je to bila počasna nagrada za djecu.

– Tejtum O’Nil drži rekord za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koju je dobila sa 10 godina za film „Paper Moon“ 1974. godine.

– Najstariji dobitnik uopšte je Kristofer Plamer koji je sa 82 godine dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu 2012. za film „Beginners“.

– Najstariji dobitnik nagrade za najboljeg glumca je Henri Fonda koji je dobio to priznanje za film „Na zlatnom jezeru“ 1982. godine kada je imao 76 godina.

– Najstarija koja nominovana za nagradu za glumicu je dalje Glorija Stjuart koja je imala 87 godina kada je nagrađena za ulogu Rouz Doson u „Titaniku“ 1997. godine.

– Lajza Mineli je bila jedina dobitnica nagrade koju su prije nje dobili i njeni roditelji. Ona je dobila Oskara za najbolju glumicu za „Kabare“ 1973. godine, njena majka Džudi Garland dobila je počasnog Oskara 1939, a njen otac Vinsent Mineli nagrađen je kao najbolji reditelj 1958.

– Tri filma su osvojila po 11 Oskara: „Gospodar prstenova: Povratak kralja“ (2003), „Titanik“ (1997) i „Ben Hur“ (1959). Filmovi „Titanik“, „Eve“ (1950) i „La La Land“ (2016) dijele rekord za najveći broj nominacija, po 14.

– Jedini film koji je osvojio Oskare za sve kategorije u kojima je nominovan je bio „Gospodar prstenova: Povratak kralja“. Tri filma „Njujork-Majami“ (1934), „Let iznad kukavičjeg gnezda“ (1975), i „Kad jaganjci utihnu“ (1991) osvojili su svih pet najprestižnijih nagrada, takozvanih „velikih pet“ – kao najbolji film, glumac, glumica, reditelj i scenario.

– Glumica s najvećim brojem Oskara je Ketrin Hepbern koja je četiri puta osvojila tu nagradu kao najbolja glumica 1934, 1968, 1969 i 1982. Danijel Dej Luis osvojio je tri Oskara kao najbolji glumac.

– Meril Strip drži rekord po broju nominacija za ovu nagradu – 20. Meril Strip i Džek Nikolson, koji je nominovan 12 puta, dobili su po dva Oskara za najbolju glavnu ulogu i za najbolju sporednu ulogu.

– Studio koji je osvojio najveći broj Oskara je „Volt Dizni“, sa 22 statuete. – Veliki gubitnik za sada je inženjer zvuka Kevin O’Konel koji je, računajući i ovogodišnju nominaciju, bio kandidat 21 put. Svaki put je nagradu osvojio neko drugi, još od njegove prve nominacije 1983. godine, za „Vrijeme nježnosti“.

– Najduži govor zahvalnosti održala je Grir Garson, najbolja glumica 1942. za „Madam Miniver“. Njen govor je trajao više od pet minuta.

– Antoni, pjevačica grupe „Antony and the Johnson“, prva je transrodna pjevačica imenovana za Oskara. Bojkotovala je ceremoniju prošle godine iz nezadovoljstva zato što nije pozvana da izađe na scenu. Ona je bila u trci za najbolju originalnu pesmu sa „Manta Ray “ u dokumentarcu „Racing Extanction“.

– Statueta Oskara visoka je 34,3 centimetra i teška 3,8 kilograma. Glumica Bet Dejvis je tvrdila da je ona dala ime Oskaru, po drugom imenu svog prvog supruga Harmona Nelsona, ali je kasnije povukla tu tvrdnju.

– Od 1929. dodjeljene su 3.000 Oskara. Potrebno je oko tri mjeseca da se proizvede 50 statueta.

– Prva osoba koja je odbila Oskara bio je Dadli Nikols, za najbolji scenario 1935. godine za film „The Informer“, iako ga je na kraju prihvatio 1938. Marlon Brando je 1973. poslao jednu američku Indijanku na ceremoniju da umjesto njega pročita njegvu izjavu kada je odbio nagradu za najboljeg glumca za film „Kum“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se