8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Ukoliko dođe do revizije tužbe partije iz RS moraju zauzeti jedinstven stav

SARAJEVO, BANJALUKA – Stranke iz Saveza za promjene smatraju da srpski predstavnici treba da ostanu u bh. institucijama i bore se Ustavom zagarantovanim mehanizmima za pozicije srpskog naroda, dok je stav Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a, da bi trebalo da se povuku sa funkcija ukoliko dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije.

Neki sagovornici smatraju i kako bi Srbija trebalo da se zvanično oglasi po pitanju revizije tužbe i da razgovara sa predstavnicima stranaka koje predstavljaju srpski narod, pišu Nezavisne novine.

Borislav Bojić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH, mišljenja je da Dodik i SNSD promišljaju kratkoročno kada od predstavnika stranaka iz RS u institucijama BiH traže da napuste sve pozicije.

„Dejton i Ustav BiH dao nam je pravo i mehanizme da branimo pozicije srpskog naroda u BiH. Napuštajući te pozicije doveli bismo se u nezavidnu situaciju. Treba znati da odlukom Miroslava Lajčaka, tadašnjeg visokog predstavnika iz 2008. godine, Savjet ministara može donositi odluke jer su zamjenici ministara ovlašteni da potpisuju sve odluke ukoliko ministar ne dolazi na posao“, kazao je Bojić.

Smatra da treba tražiti načine da se bori, a ne da se napuštaju pozicije.

Ukazao je i na propust Živka Radišića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, koji nije reagovao kada su njegove kolege Beriz Belkić i Jozo Križanović pristale da imenuju Sakiba Softića, da nastupa kao agent BiH pred sudom u Hagu.

„Sad bi bilo najlakše izaći iz vlasti, umjesto boriti se“, rekao je Bojić.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da su stavovi stranaka iz Saveza za promjene neiskreni, te da oni samo zamajavaju javnost izjavama kako će zauzeti stav i boriti se da ne dođe do revizije tužbe BiH potiv Srbije.

„Oni samo traže načine kako da ostanu uz Izetbegovića i u Sarajevu“, kaže Marković.

U subotu je u Bijeljini održana i sjednica Predsjedništva SDS-a na kojoj je zaključeno da bi eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije izazvala najveću postdejtonsku krizu u BiH, koja bi imala dalekosežne posljedice. Stoga, kako je u subotu najavio Vukota Govedarica, predsjednik ove stranke, SDS će se obratiti Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, s upozorenjem da se ide u potpunu neizvjesnost i da hitno treba sazvati sjednicu Predsjedništva BiH.

Momčilo Novaković, potpredsjednik NDP-a i poslanik u Predstavničkom domu BiH, ocijenio je neiskrenom inicijativu predsjednika RS u kojoj traži da predstavnici stranaka iz RS u institucijama BiH treba da napuste pozicije ukoliko dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije.

Smatra da je Dodik trebalo da sazove sastanak svih stranaka u RS kako bi se o tome razgovaralo i kako bi se utvrdio stav po ovom pitanju, te da bi o tome trebalo da budu obavljene konsultacije i sa Srbijom.

Ponovio je da će NDP u slučaju revizije tužbe podnijeti krivičnu prijavu protiv Softića „samozvanog agenta BiH“, te protiv svih lica koja su učestvovala u predstavljanju Softića kao agenta.

Ni juče se zbog eventualne tužbe nisu stišavale reakcije, pa je Mihajlo Paradina, predsjednik BORS-a Pale, rekao da Dan boraca dočekuju u veoma turbulentnoj i složenoj političkoj situaciji u BiH. Paradina je ubijeđen da Bakir Izetbegović, lider SDA, zbog svog antidejtonskog i nedemokratskog ponašanja mora biti sankcionisan od međunarodne zajednice.

„Smatram da se mi, evo, desetak godina valjamo u blatu. U suštini, ne znamo šta uistinu znači revizija i šta znači presuda u tužbi protiv Srbije“, rekao je za N1 Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Petar Đokić, lider Socijalističke partije, očekuje da predstavnici RS u institucijama BiH budu odlučni i da ne dopuste da budu iskorišteni instrumenti koje imaju na raspolaganju institucije u BiH kako bi se olakšala namjera Izetbegovića, Softića i drugih da pokrenu reviziju tužbe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se