15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Uhapšeni u akciji Trezor opljačkali dva miliona, pucali i bacali bombe

BANJALUKA – Policija je u akciji „Trezor“ razbila višečlanu organizovanu kriminalnu grupu za koju se sumnja da je opljačkala dva miliona maraka i učestvovala u nekoliko oružanih obračuna i dva bombaška napada.

Juče je uhapšeno pet osoba: Siniša Straživuk, Jovica Karać, Miloš Mrđan, Tomislav Knežević i Radenko Žutić. Petorica članova se već nalaze iza rešetaka zbog drugih krivičnih djela, a tri su u bjekstvu. Skoro svi osumnjičeni već su osuđivani i višestruki su počinioci krivičnih djela.

U bjekstvu su: Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević koji je nedavno pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog iznude. Za ovom trojkom će biti raspisane potjernice.

Ovoj grupi pripadali su i Đorđe i Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Vojislav Šešum i Milan Reljić koji su u zatvoru. Grupi je pripadao i Meho Adrović i još najmanje jedna osoba.

U policiji su istakli da je ova zločinačka grupa djelovala kontinuirano od 2004. godine i činila razna krivična djela. Na teret im se stavlja da su opljačkali Komercijalnu, Rajfajzen, Gospodarsku banku te u dva navrata Novu banjalučku banku. Sumnjiče ih i za pljačku tržnog centra „Tropik“ u Prijedoru i otmicu dvije pošiljke novca od radnika agencija „Alfa sekjuriti“ i „Centurion“.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum kazao je na konferenciji za novinare da otkrivenu grupu terete za osam razbojništava i tri izazivanja opšte opasnosti. Prema njegovim riječima, prvo rasvijetljeno razbojništvo koje je počinila ova grupa je pljačka 81.590 maraka iz tržnog centra „Tropik“ u Prijedoru.

– Ovoj grupi na teret stavljamo i pljačku 18.000 maraka iz Nove banjalučke banke 7. novembra 2005. godine u Prijedoru, te pljačku 33.188 maraka iz ove banke u Banjaluci 28. decembra 2006. godine. Teretimo ih i da su 11. juna 2007. godine oteli 2.500 KM iz Gospodarske banke u Banjaluci. Iz Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši su 10. jula 2009. godine ukrali 33.468 maraka – pojasnio je Ćulum.

Dodao je da se sumnja da je pomenuta grupa 12. maja 2008. godine napala transport novca „Pošta Srpske“ kada su oteli 229.854 marke. Tada su razoružani radnici Agencije za obezbjeđenje „Centurion“ koji su obezbjeđivali novac. Oni su osumnjičeni da su na sličan način 25. januara 2010. godine oteli 572.857 maraka od radnika agencije „Alfa sekjuriti“. Tada su napali kombi ove agencije u krugu banjalučke firme „Metal“ i ranili radnika obezbjeđenja Jadranka Granulu.

Grupi otkrivenoj akcijom „Trezor“ na teret se stavlja i pljačka 1.035.230 maraka iz Rajfajzen banke zbog koje su već osuđeni Milan Reljić i Aljoša Galić na 14 godina robije. Reljić je dobio osam, a Galić šest godina robije. Ovu pljačku počinili su 21. aprila 2011. godine. Sa njima su tada učestvovale još dvije osobe, koje su sada otkrivene. Prema nezvaničnim informacijama, to su Siniša Straživuk i Tomo Knežević. Za ovu pljačku veže se kao organizator još jedna osoba čiji identitet policija nije saopštila. Osim ovih pljački, pomenuta kriminalna grupa osumnjičena je i za ranjavanje Bojana Mrđe u banjalučkom kafiću „Kings“, postavljanje eksplozivne naprave pod „reno megan“ direktorice „Farmalijeka“ Milenke Vučen i bacanje bombe ispred kafića „Šejkers“ u Banjaluci. Mrđa je ranjen u noge 29. avgusta 2008. godine kada je na njega pucao napadač obučen u crno i s kacigom na glavi. Po ulasku u kafić „Kings“ prišao je šanku i ispalio tri hica u Mrđu. Nakon toga je otrčao u auto gdje ga je već čekao vozač i pobjegli su prema „Kožari“ u naselju Lauš. Paklena naprava pod vozilom Vučenove eksplodirala je 2. decembra 2009. godine u ulici Braće Mažar i majke Marije kod banjalučke Gimnazije, na parkingu zgrade u kojoj Vučenova živi. U eksploziji niko nije povrijeđen. Bomba na kafe „Šejkers“ u banjalučkom naselju Rebrovac bačena je 6. decembra 2009. godine, a u eksploziji takođe nije bilo povrijeđenih.

Pretresi

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske Darko Ilić kazao je da je tokom  akcije „Trezor“ pretreseno sedam lokacija.

– Tom prilikom pronašli smo oružje, eksploziv, ručne bombe i druga sredstva za izvršenje krivičnih djela. Najčešće su djelovali zajedno i po dogovoru, ali u nekim slučajevima i pojedinačno – naveo je Ilić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se