15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ubijen Abu Hani al Masri, veteran bh. rata

VAŠINGTON – Pentagon je objavio da je u bombardovanju u Siriji 4. februara ubijen Abu Hani al Masri, veteran Al Kaide, koji se osamdesetih godina priključio ovoj ektremističkoj organizaciji.

Svoj ratni put je započeo u Avganistanu, a nastavio u Bosni i Hercegovini i poznat je kao veteran bh. rata. O njegovom učešću u ratu u Bosni govore i džihadisti koji su mu na društvenim mrežama poslali posljednji pozdrav, pišu Nezavisn novine.

„Neka te Alah primi u raj. I svi treba da znaju i budu svjesni jednoga; on je veteran džihada od prvog dana u Bosni, ali i svega što je uslijedilo nakon toga. Nikada nisam upoznao nekoga poput njega; bio je hrabar, iskusan i skroman“, napisao je Abderazak, jedan od njegovih saboraca.

Al Masri, ubijen u pokrajini Idlibu, bio je povezan s Osamom bin Ladenom i Ajmanom al Zavahirijem, sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u saopštenju potparol Pentagona Džef Dejvis.

„On je čovjek koji je tokom osamdesetih i devedesetih godina nadgledao osnivanje i operacije velikog broja Al Kaidinih baza u Avganistanu, gdje je novčano, indoktrinirano, uvježbavao i opremao hiljade terorista, koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu“, rekao je Dejvis.

Abu Hani al Masri je uz svoju djelatnost u Avganistanu bio, kako tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske grupe Islamski džihad. Ova grupa je prva sunitska grupa koja je počela da izvodi bombaške napade“,  istakao je Dejvis u saopštenju.

Pentagon je preuzeo odgovornost za bombardovanje dan ranije u pokrajini Idlibu u kome je ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se