23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Softić nije agent, Izetbegović ne može tražiti reviziju

HAG – Sakib Softić ne može biti agent koji predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zakonski je moguće podnijeti samo od strane ovlaštenog organa u BiH, a ne od strane bilo kojeg pojedinca, pa makar bio i član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Naime, kako nam je objasnio izvor upućen u procedure na Sudu u Hagu, a koji, zbog prirode svog posla ne može izlaziti zvanično u javnost, da bi zemlja mogla imati agenta koji je zastupa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, mora biti na listi zemalja u kolumni „Pending Cases“, koja je izložena na internet stranici te institucije. Uvidom na pomenutu stranicu, vidljivo je da BiH nije na toj listi, čime ne može imati ovlaštenog agenta pred tom institucijom. Iz informacija koje smo dobili, jasno je da ovlaštenje mora dati Predsjedništvo BiH, kao najviši organ zadužen za vođenje spoljne politike, koji svoj nalog, putem ministra spoljnih poslova, može proslijediti ambasadoru BiH u Hagu. Ovim je potvrđeno ono na šta su najviši predstavnici srpskog naroda na državnom i entitetskom nivou mjesecima upozoravali.

Izvor nam je sugerisao da pogledamo zadnji slučaj revizije teritorijalnog spora između Malezije i Singapura iz maja 2008. godine. Kako nam je objasnio naš izvor, ako BiH želi da njena eventualna revizija bude validna, moraće podnijeti sličnu argumentaciju kao u ovom predmetu. Malezija je 3. februara 2017. podnijela zahtjev za reviziju odluke po kojoj je određena teritorija dosuđena Singapuru. Pozvali su se na dokumenta koja su otkrili između avgusta 2016. i januara 2017. po kojima se, kako tvrdi, vidi da teritorija pripada Maleziji. Ono što bi za BiH moglo biti zanimljivo je činjenica da Malezija u zahtjevu navodi da je sa dokumenata tek nedavno skinuta oznaka državne tajne, te da prinošenje dokumenata nije dokaz nemarnosti Malezije, već činjenice da joj oni nisu ni mogli biti dostupni, što znači da nije moguće podnijeti dokaze koji su bili dostupni ranije.

Bakir Izetbegović, lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH, saopštio je u petak uveče da će biti predat zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije. Bez obzira na sve, kao i na brojna upozorenja koja su prethodnih dana stizala sa svih strana, u petak popodne pod njegovim pokroviteljstvom, u zgradi Vijećnice u Sarajevu, održano je savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude.

Izetbegović je kazao da je sazvao sastanak kako bi dobio podršku za ono što je namjerio uraditi, te da je prisutne obavijestio o svim aspektima i detaljima tužbe i da je dobio bezrezervnu podršku svih prisutnih.

„Niko ne može osporiti BiH da traži pravdu“

On je dodao da niko nema pravo da Bosni i Hercegovini ospori mogućnost da traži pravdu, da je svjestan da će krize biti, ali da neće biti onakve krize kako pojedini najavljuju i priželjkuju.

„Pomirenje se gradi na istini i zahtjev nije uperen ni protiv koga. Sljedeće sedmice će ekspertni tim BiH, koji će predvoditi Sakib Softić, predati zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije“, kazao je Izetbegović. Upitan da kaže ko će predati taj zahtjev, pošto Ivanić i Čović nisu za to, on je rekao da postoji institucionalni zahtjev te da on to može uraditi.

Na pitanje da li posjeduje nove dokaze, on je ustvrdio da posjeduje krunski dokaz, ali da o tome neće govoriti dok ne bude prihvaćen zahtjev za reviziju.

Deset godina prikupljali nove dokaze

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina, kazao je da su deset godina prikupljali nove dokaze za reviziju tužbe i da su sve to predali ekspertnom timu BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, rekao je novinarima da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije.

On je istakao da nisu prezentovani novi dokazi, ali da je prezentovan novi pristup koji bi Sud u Hagu mogao prihvatiti.

Među prvima na skup su došli poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, njegov prethodnik na toj poziciji Mustafa Cerić, te visoki zvaničnici političkih stranaka iz FBiH Fahrudin Radončić, Ramiz Salkić, Željko Komšić, Nermin Nikšić, Halid Genjac, Safet Softić, Ejup Ganić, Selmo Cikotić, Sefer Halilović, kao i nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić. U zgradu Vijećnice stigli su i član ratnog predsjedništva Mirko Pejanović, te brojni vjerski i politički predstavnici Bošnjaka iz tog perioda. Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva, nisu prisustvovali. Ispred Vijećnice bilo je prisutno i nekoliko mladića s transparentom, a savjetovanje su organizovali Fondacija „Pravda za BiH“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

DOKAZI: A, prema riječima Refika Hodžića, nekadašnjeg portparola Haškog tribunala, skoro da je nemoguće da Sarajevo ima nove dokaze na osnovu kojih bi se zasnivao zahtjev za reviziju presude.

„I da postoje, BiH je u situaciji u kojoj skoro pa da nema šanse da proceduralno sud to prihvati, s obzirom na odredbe člana 61. Statuta, koji izričito predviđa da bilo kakvi novi dokazi, koji bi bili odlučujuće prirode po reviziju, moraju da budu podneseni šest mjeseci od saznanja o njihovom postojanju“, rekao je Hodžić.

„Bilo bi apsolutno nevjerovatno da se čitavih 10 godina nije znalo za takve dokaze, a da su oni otkriveni sad“

„Bilo bi apsolutno nevjerovatno da se čitavih 10 godina nije znalo za takve dokaze, a da su oni otkriveni sad“, zaključio je Hodžić.

Predsjednik Demokratskog fronta Željko Komšić uoči početka sastanka rekao je da smatra da je Izetbegović već donio odluku da ide u reviziju i da je to savjetovanje tek pokušaj podjele odgovornosti, jer kakva god odluka da bude donesena, nemoguće je biti politički pobjednik.

„Ne može Izetbegović da o ovako bitnim stvarima odlučuje sa svojim privatnim društvom na privatnom sijelu, jer su ovo pitanja za institucije BiH“, poručio je juče uoči sastanka Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, koji je obećao da će „srpski predstavnici u zajedničkim institucijama preduzeti sve demokratske mjere u cilju zaštite Ustava i digniteta institucija“.

OSUDE: Predsjedništvo PDP-a osudilo je najavu Izetbegovića da će pokrenuti reviziju tužbe, ocijenivši to kao jednostrano i vaninstitucionalno djelovanje koje svjesno prouzrokuje najveću postdejtonsku krizu. Branislav Borenović, lider ove partije, rekao je da će ukoliko dođe do pokretanja revizije mimo zvaničnih institucija, za koju nema novih argumenata, Izetbegović i njegovi saradnici, koji su odgovorni za krizu, krivično odgovarati.

„Naša reakcija će biti snažna. Predsjedništvo PDPa očekuje da i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić organizuje sastanak s liderima parlamentarnih političkih stranaka iz RS kako bi usaglasili stavove i aktivnosti. Mi ćemo sa Savezom za promjene organizovati naše aktivnosti unutar i van pojedinih institucija, a ako je potrebno, a mislim da će biti, organizovati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS“, rekao je Borenović.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

Uoči ovog skupa u četvrtak je u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak Izetbegovića s pravnim ekspertima koji su u proteklom periodu radili na podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se